Близнашки: Подкрепям Плевнелиев за референдума на Слави

Близнашки: Подкрепям Плевнелиев за референдума на Слави | StandartNews.com

"Подкрепям президента Росен Плевнелиев в решението му да сезира Конституционния къд за част от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, защото Народното събрание допусна един лековат подход към него". Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в сутрешния блок на бТВ.

„Народното събрание е първият филтър, там трябваше да стане големият дебат. Радвам се, че президентът поде инициативата", обясни той.

„Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация", допълни Близнашки. И изтъкна, че президентът е допуснал и грешки- например настояването националните референдуми да се провеждат в един ден с други избори. „Трябва да е ясно в такива мигове на много сериозен дебат за какво се гласува, не трябва да се смесват нещата", бе Близнашки.

Професорът коментира и въпроса с електронното гласуване. „Да минем през фаза „гласуване по пощата", каза той и изтъкна, че трябва да се търси и друга алтернатива.

„Намаляването на броя на народните представители ще доведе до един безкръвен парламент, няма да има хора за комисии, за делегации, да не говорим, че периферията на страната ще бъде оголена и няма да има народни представители", продължи Близнашки.

Бившият служебен премиер подкрепя идеята на Слави Трифонов и екипа му депутатите да бъдат намалени, но изтъкна, че това трябва да е в по-малък мащаб, а не на 50%, както е предложено в референдума. „В Народното събрание трябва да заседават представители на българския народ, а не на различни клики", категоричен бе той.

„Не му прави чест на Първанов да ангажира общественото внимание с подобен разговор, неговите свръхамбиции го тласнаха за предлагане на президентска република", каза Близнашки по повод твърденията, че лидерът на АБВ иска трети мандат като президент.

„За разлика от руската конституция, където си позволиха една интерпретация, нашата е пределно ясна – може да бъде преизбран само веднъж, не може да има трети мандат, няма значение кога ще е това във времето", поясни Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай