Бизнесмени дариха половин милион на манастир

Бизнесмени дариха половин милион на манастир | StandartNews.com

Почистват догодина уникалните стенописи на Бачковската света обител

Бизнесмени дариха половин милион лева на Бачковския манастир. Те са от Пловдив и не желаят имената им да стават публично достояние. С дадените от тях пари ще бъдат почистени уникалните стенописи на централната църква в светата обител, където е чудотворната икона на Богородица. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон очаква до края на януари да получи от Министерството на културата разрешение за реставрацията, а от Светия синод - благословия за начинанието. Ако всичко върви по план, специалистите ще започнат работа през май. Реставрацията ще бъде поверена на проф. Григор Григоров, който върна блясъка на Боянската църква.

Фреските в Бачковския манастир са почиствани последно от чешки специалисти през 1983 г. Предвижда се реставрацията в централния храм на Бачковския манастир да продължи 2 г. През това време светата обител няма да бъде затваряна. Миряните ще могат да влизат в храма и да се молят на чудотворната икона на Богородица.
За празника на 15 август рекорден брой вярващи от цялата страна се стекоха към Бачковския манастир. Според игумена, тогава само за ден 50 000 миряни ще помолиха пред иконата на Божията майка. Хората извиха опашки и дълго чакаха, за да се поклонят пред чудотворната икона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай