Битката за Карлово замириса

Битката за Карлово замириса   | StandartNews.com

Реформаторски депутат забъркан в скандала с пречиствателната станция

Като криминален трилър започва предизборната кампания в Карлово. В ролята на подсъдими се озовават основни кандидати за кметове. Общински чиновници се разхождат на разпит в ДАНС и в следствието в Пловдив. Служители се страхуват да говорят с журналисти, повсеместно цари страх от подслушване и заговори. Гърмят компромати, а в нета се води психологическа война.

Попаднал в епицентъра на прокурорски интерес, кметът Емил Кабаиванов предположи, че на 17 август ще бъде арестуван зрелищно, ще му бъдат повдигнати смехотворни обвинения и ще бъде отстранен от длъжност. Сбъдна се само едно от трите му пророчества - Пловдивската окръжна прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост, довела до разхищение на 22 849 лв. по проекта за изграждане на пречиствателната станция и канализация на града на обща стойност 15.2 млн. лв. Градоначалникът бе пуснат срещу гаранция от 5000 лв.

Обвинението гласи, че Кабаиванов е назначил трима свои приближени - депутата от РБ и областен лидер на СДС-Пловдив Никола Хаджийски, архиваря Милко Стрехин и Елен Писачев в 8-членното управителното тяло по проекта и те в продължение на 15 месеца са взимали заплати /по около 380 лв. месечно/, без да ходят на работа. Това са и въпросните разхитени 23 хил. лв.

"Доносът срещу Кабаиванов до прокуратурата е написан от Георги Грудев, който също е назначен в управата по проекта. Грудев бе и кандидат-депутат от партията на Илиана Раева - "Обединена България", за Кърджали м.г.", заяви пред "Стандарт" източник от общината. Играта загрубява на 1 юни, когато показно в Раковски е арестуван Милко Стрехин. 63-годишният архивар е с тежка форма на инвалидност - има 2 байпаса, страда от диабет и хипертония. Полицаите обърнали дома му наопаки, за да търсят трудовия му договор, който се съхранява и в общината. На следващия ден старателни обиски се извършват и в дома на други участници във водния проект - Цветина Захарлиева и Яни Вангелов. Секретарят на община Стефан Стефанов пък е разпитван в пловдивската дирекция на ДАНС до 1,30 часа през нощта без адвокат.

На 3 юни местни сайтове тръбят, че Кабаиванов е закопчан от агентите на ДАНС. Новината се оказва лъжлива. "В този момент бяхме на съвещание при кмета и бяхме силно смаяни. Изглежда някой наистина е планирал неговия арест и допуснал изтичане на информация в медиите", казва Стефанов. Шефът на ОбС Стойо Карагенски пък недоумява защо е цялата шумотевица. "Проектът за пречиствателната станция е напълно изряден и бе завършен в срок - няма никакви забележки, нито пък наложен финансови корекции от управляващия орган", допълва той. Новата пречиствателна станция ще бъде тържествено открита следващия месец.

Месец по-късно Окръжна прокуратура праща призовка на кмета. Същият ден, 30 юли, Емил Кабаиванов постъпва на лечение в болницата. През десетдневния престой на легло получава още две призовки. Пуснат за домашно лечение, той решава да се отзове на четвъртата призовка. Срещу мен се извършва произвол и терор, категоричен е Кабаиванов, който е и бивш лидер на СДС. Според него наблюдаващият прокурор Галина Андреева изпълнява поръчка по политическото му дискредитиране. Според Окръжна прокуратура обаче разпитаните лица са заявили в показанията, че действително са получавали пари без основание, за което Кабаиванов е бил наясно. "Част от разпитаните свидетели пък са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания", посочват от обвинението. Те са признали и за "изготвянето на фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места". Прокуратурата рови и около фиктивното участие в проекта на още пет души.
Сагата около синия кмет придоби и национални измерения, тъй като един от замесените е реформаторският депутат Никола Хаджийски. Той поиска управляващата коалиция да обсъди скандала на най-високо ниво. Самият Кабаиванов посочва, че зад атака срещу него стои ГЕРБ, но намеква и за възможно участие на ДПС заради разправията около Куршум джамия. Любопитното е, че съветническата група на Кабаиванов сега управлява общината в коалиция с ГЕРБ. "Възможно е в следващата кампания да бъдем в коалиция с БСП", закани се човек от екипа на кмета. Сега състезателите очакват да се регистрират официално като кандидат-кметове, което ще прекрати временно всички следствени действия на прокуратурата срещу тях.

Спа комплекс в Баня е ябълката на раздора

Съдят кмета и за подменено решение на ОбС

"Полицейско-прокурорският произвол започна през май, когато районен прокурор от Карлово, братовчед на един от кандидатите за кмет, ме обвини в злоупотреба с доверие за мои действия, по които Окръжна прокуратура отдавна вече се е произнесла, че не са престъпления", заяви в драматичен апел Емил Кабаиванов. Прокурорът, за който намеква карловският кмет, е Свилен Братоев. Негов първи братовчед пък е кандидатът на ГЕРБ Теодор Шойлеков. "Не крия, че прокурор Братоев е мой братовчед. Само че сигналът е подаден преди година и половина от жители на град Баня. А пък аз не бих могъл да кажа на братовчед си да работи или да не работи по случая", коментира пред "Стандарт" Шойлеков.

Въпросното обвинение срещу Кабаиванов бе повдигнато в края на април т.г. и касае негови деяния, извършени през 2007 г. Тогава общината учредява съвместно дружество с компанията "Баня голф енд спа резорт" АД /близка до Христо Ковачки/. Плановете са смесената фирма да превърне Баня в грандиозен спа център. Инвеститорът обещава да вложи 60 млн. евро и да модернизира и построи луксозен хотел, басейн, голф игрище и вилно селище. В новата компания "Спортен комплекс - Баня" АД с уставен капитал 22.4 млн. лв., общината апортира 1200 дка земи и недвижими имоти в Баня - сгради, басейн, функциониращи спортни площадки и рехабилитационни центрове на стойност 8 млн. лева. Срещу тях общината получава дял от едва 34%, а енергийният бос - останалите 66%. Сделката предизвиква скандал в ОбС и след предупреждение от прокуратурата, че общественият интерес не е добре защитен и внесените имоти могат да бъдат ипотекирани и загубени, съветниците гласуват втори устав на смесеното дружество, в който общината има повече правомощия. Упълномощеният Кабаиванов обаче подменя решението на местния парламент и внася в съда отново първия устав, който дава права на частния акционер да диктува решенията на компанията. Заради подмяната кметът е подсъдим за злоупотреба с доверие и при доказване на вината му го грози затвор от 5 години.

Досега не е инвестиран нито лев в проекта, а апортираните сгради и съоръжения тънат във бурени и трънаци. За разлика от проспериращи спа курорти като Девин, Сапарева баня, Хасковските и Старозагорските бани, карловската Баня продължава да запада.

Карловската прокуратура смята, че има опасност общината да загуби внесените в дружеството имоти за близо 8 млн. лв. Обвинителите напомниха, че имотът в с. Баня е е запориран от данъчните заради неплатени данъци от фирмата. Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев неплатените данъци са в размер над 700 хил. лв. и трябва сделката да бъде развалена от прокуратурата. Справка в Търговския регистър показва, че за 2011 и 2012 г. "Баня голф енд спа резорт" АД е реализирало загуби от съответно 453 и 431 хил. лв.

През октомври 2013 г. заради неплатени местни данъци по искане на Кабаиванов съдът налага възбрана върху всички имоти на смесеното дружество. Отново по настояване на кмета е образувано производство по несъстоятелност на дружеството. Окръжният и апелативният съд в Пловдив обаче отхвърлят молбата за започване на процедура по несъстоятелност. Общината все още очаква инвеститорът да налее обещаните милиони.

Кандидат-кметът на ГЕРБ Теодор Шойлеков обеща да свика местен референдум за бъдещето на спа-комплекса в Баня. Той иска жителите да се произнесат дали сделката да бъде разрешена. Шойлеков изрази готовност и за преки преговори с инвеститора Христо Ковачки за развързване на сложния юридически възел.

Другият значим играч - кандидатът на БСП Пламен Славов, заяви пред "Стандарт", че се надява прокуратурата да си свърши докрай работата и да внесе обвинителен акт срещу Кабаиванов в съда. "Проблемът със смесеното дружество е сложен юридически казус и трябва да се осигури висока експертиза за неговото решаване. Ще се борим интересите на общината да бъдат максимално защитени", допълни Славов.

Неволи с Темида вкараха генерал в мача

Прокурорски неволи принудиха в кметското състезание в Карлово да се впусне и командирът на 61-а Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков. Авторитетният офицер с боен опит в Ирак и Афганистан бе подсечен през пролетта, след като прокуратурата го обвини, че е използвал безплатен труд, като принудил трима негови подчинени да му ремонтират вилата. По-късно стана ясно, че Шивиков е бил кум на единия от военните, които са помагали за ремонта на апартамента. Другите са били техни приятели.

Повдигнатото срещу него обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага доведе дотам, че ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация и той бе принуден да подаде оставка. Така бе осуетено изпращането му като български представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс.

Бойко Борисов тогава разкри, че разследването срещу Шивиков е започнато след анонимно обаждане в служба "Военна полиция" и проведено зад гърба на военния министър Ненчев. Премиерът настоя тогава да се направи нужното, за да се спаси кариерата на един достоен български офицер. Впоследствие парламентът прие поправка в закона, а президентът Плевнелиев изпрати питане до Конституционния съд по казуса с ген. Шивиков. Карловската общественост начело с кмета Кабаиванов и военнослужещите излязоха на протестен митинг в защита на бригадния генерал. В началото на август Военноокръжна прокуратура обаче повдигна още две обвинения срещу ген. Шивиков - отново за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. Едното обвинение е, че в края на септември м.г. Шивиков е наредил устно на свой подчинен да осигури специална техника - УАЗ, "Мерцедес Актрос", ЗИЛ, цистерна с вода, 7 броя палатки, 18 военни и 6-има цивилни за откриване на ловния сезон за едър дивеч. Второто е, че генералът е превишил правата си, като накарал свой подчинен да отнеме шофьорската книжка на войник заради превишена скорост, съобщи "Сега".

След усилването на натиска от страна на прокуратурата ген. Шивиков обяви, че ще участва в състезанието на 25 октомври като независим кандидат за кмет. Той допълни, че не разчита и няма да търси подкрепата на партии. В момента бригадният генерал, който още е на служба, подготвя предизборната си платформа.

Готвят проекти за 150 млн. лв.

Справка в системата за отчитане на еврофондовете ИСУН показва, че община Карлово е усвоила досега 38.8 млн. лв. по различните програми от 2007 г. насам. Екипът на Емил Кабаиванов пък е привлякъл общо 30 млн. от оперативните програми на ЕС, Световната банка, фонд "Козлодуй" и други инвестиции за 30 милиона лева без ДДС. Сред най-важните осъществени проекти са издигането на защитни съоръжения на река Тунджа, рехабилитация на общински пътища и отваряне на социални центрове, модернизация на градските паркове, изграждане на детски и спортни площадки, създаване на туристическия комплекс "Старинно Карлово", модернизация на общинската болница, разширяване на ВиК мрежата. Освен еврофондовете общината е наляла над 8 млн. лв. за инфраструктурни обекти. Кметският екип е подготвил и нови 27 проекта за 95 млн. лв., които да бъдат реализирани в този програмен период. За целта карловци чакат да бъдат отворени оперативните програми "Региони в растеж" и "Развитие на селските райони". Имат готовност и за осъществяване на водния цикъл на Баня, Калофер, Розино и Дъбене, за които ще се кандидатства по ОП "Околна среда" за 55 млн. лв.

ГЕРБ ще спасява селата от безводие

"Предизборната обстановка в Карлово е топла като на морето. Не е приятна тази компроматна кампания, но явно на някои хора властта доста им хареса и е жизненонеобходима за тях", казва кандидат-кметът на ГЕРБ Теодор Шойлеков.
Като водещ приоритет в своята програма той поставя решаването на проблема с безводието, което през лятото мъчи няколко села и град Калофер. "Водопреносната мрежа е с изтекъл амортизационен срок, водата намалява като дебит, а пък тенденцията е към сериозно засушаване", отбелязва той. Шойлеков, който е крупен месопроизводител и прави прочутата "Карловска луканка", обещава да осигури подмяна на водопроводите с европейски пари, да извърши каптажи в дерета слизащи от Стара планина и да реши дългосрочно проблема с безводието.

Друга своя задача той вижда в превръщането на град Баня в развит туристически и спа център. "Напук на всичко Баня се развива - никнат нови хотелчета. Предвиждам да направим красив парк, пречиствателна станция и велоалеи в курорта", подчертава Шойлеков. Той мисли да инвестира и собствени пари в туризма в Баня.

Сред идеите му за развитие са подновяване на археологическите разкопки, изграждане на екопътеки и велоалеи в цялата община. Набиращият скорост модерен спорт офроуд също е в обсега на неговото внимание. Теодор Шойлеков смята, че в Карловско може да се провежда кръг от европейското първенство по офроуд. В програмата си той залага на организиране на фестивали, народни празници и изложения. Планира също да открие фермерски пазари в Карлово, Баня, Калофер и Розино, където производителите да продават собствената си висококочествена продукция и да се превърнат в емблема на общината. Кандидатът на ГЕРБ поема ангажимент да ремонтира всички училища и детски градини, да модернизира прилежащите им спортни бази и да развие клубната дейност и състезанията. Важен приоритет за него е създаването на обучителни центрове за квалификация на работната ръка, каквато напоследък се търси в района.

БСП вади археологическо чудо

За БСП е първостепенен въпросът за финансовата стабилизация на общината, тъй като неразплатените разходи са нараснали от 5.6 млн. лв. на 11 млн. лв. за последните 4 години, заяви кандидат-кметът на червените Пламен Славов. В Карлово се очаква изключително оспорвана битка между претендентите от РБ, ГЕРБ и БСП. Но последните парламентарни избори в общината соцпартията излезе като първа сила с 28%, докато ГЕРБ получи 25.5 на сто от гласовете. Според Славов през последния мандат мнозинството на РБ и ГЕРБ е прекъснало диалога с кметовете на другите населени места и е предизвикало напрежение, подсилено от несправедливото разходване на средствата от общинския бюджет. БСП обещава да обърне тенденцията и да осигури на населението развитие на благоустройството, инфраструктурата и условията за живот. Друг важен акцент в програмата им е осигуряване на подкрепа за местния бизнес, привличане на инвестиции в общината и усвояване на средства от еврофондовете. Славов е убеден, че благоденствието на общината задължително минава през развиването на Баня като спа курорт. Той отдава значение и на неразкритото археологическо богатство. "Край село Васил Левски има уникален обект - резиденция на тракийски владетел от VI век пр. н.е., която се проучва от доц. Костадин Кисьов. Находката е по-стара от храма в Старосел, всъщност оттук тръгва Одриското царство", обяснява кандидатът на БСП. Той е убеден, че резиденцията може да се превърне в туристическа сензация и се наема да осигури средства за разкопки и реставрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай