Би Би Си: Няма опасност от наплив на българи и румънци

Би Би Си: Няма опасност от наплив на българи и румънци | StandartNews.com

Лондон. Няма индикации, че българите и румънците ще бъдат заплаха за британския трудов пазар, предаде Би Би Си.

Наближаващото вдигане на ограниченията за пребиваване и работа за имигрантите от Румъния и България е оказало слабо влияние върху броя на хората, които планират да се преместят във Великобритания или в други страни на ЕС. Новинарската програма Нюзнайт е поръчала проучването на агенция Витоша /България/ и Галъп /Румъния/ и е обхванало над 1000 човека във всяка една държава.


Вдигането на ограниченията за българи и румънци породи опасения у британците, че много имигранти ще пристигнат в страната им да търсят работа. Един от най-гласовитите беше Найджъл Фарадж, председател на Британската партия за независимост, който на няколко пъти се е изказвал недоброжелателно за българските имигранти във Великобритания.


Проучвания във всяка от двете страни показват, че по-голямата част от потенциалните имигранти ще се решат да се преместят във Великобритания само ако имат твърда оферта за работа.
Повечето анкетирани възнамеряват да търсят работа в ЕС, включително във Великобритания, през 2013 г., отколкото през 2014 година.

Само 1% от анкетираните ръмьнци са казали, че биха искали да работят на Острова, докато в България положително са отговорили 4.2%.


Значителен брой от запитаните заявяват, че биха искали да работят във Великобритания, но тези, които правят конкретни планове, са много по-малко.

Ограниченията за достъпа на българи и румънци до британския трудов пазар отпадат в края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай