БГ юристи с исторически успех в света

БГ юристи с исторически успех в света  | StandartNews.com

Първи сме в света по писмени защити за ищец

Исторически успех за България постигнаха студенти от Юридическия факултет на СУ, които се наредина на 22-ро място в най-престижното състезание по международно право в света Jessup White & Case LLP. 

От 1984 година насам български отбор не е преминавал във фазата на директните елиминации (Advanced Rounds) и не е заемал място сред първите 32 отбора в света. Тази година отборът в състав: Златина Гаджева, Камелия Андонова, Мирела Христова, Цветелина ван Бентъм и Евгений Минчев и треньорите Димитър Гочев и Юлия Гевренова се нареди на 22-ро място в общото класиране. Отборът също така завоюва победа в първия си мач от директните елиминации срещу Индонезия, достигайки осминафиналите.

Друго изключително отличие за отбора на ЮФ е първото място в света по писмени защити на ищеца. Отделно от това той се нарежда на 16-то място по комбиниран резултат от писмените защити за ищец и ответник, съобщиха от СУ.

Двама от състезателите са в Топ 100 на индивидуалната класация за оратори - Цветелина ван Бентъм е на 26-то място, а Евгений Минчев заема 59-то.

Тази класация обхваща представянето на всички участници от 116-те официални отбора, които обикновено се състоят от четирима играчи.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп" се състезават отбори от близо 540 юридически факултета от почти 90 държави.

Най-голямото състезание по право за студенти и представлява симулация на процес пред Международния съд. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай