BG сиренето от унгарско мляко

По-големи субсидии в Европа свалят цената на суровината

BG сиренето от унгарско мляко | StandartNews.com

София. Един от най-българските продукти - сиренето, се прави основно от унгарско мляко. Ниската цена на вносната суровина кара все повече родни производителите да прибягват до нея, алармират фермерите. Освен от Унгария евтино мляко се вкарва и от Германия. Цената на българската суровина пък се срива главоломно, съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

В момента литър мляко от ферма първа категория се изкупува по 55 ст., съобщи той. Това е далеч под себестойността на продукта, каза Синапов. Мандрите обаче изобщо не се натискат за родната суровина, защото чуждата им излиза далеч по-евтино. Причината е, че както в Германия, така и в Унгария млекопроизводството се субсидира при това със сериозни суми, обясни Синапов. Така фермерите могат да си позволят да продават литър мляко на далеч по-ниски от нашите цени. В същото време производството там е много по-голямо, което допълнително сваля себестойността.

Отмяната на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от тричленния състав на Върховния административен съд съвсем попари надеждите за по-добро бъдеще на фермерите ни. Веднага след решението цените на млякото ни се сринаха, макар че кравите не ядат по-малко и фуражите не са поевтинели, обясняват стопаните. Държавата реши да обжалва решението на ВАС за отмяна на наредбата и докато тече процедурата, наредбата ще остане в сила. Но фермерите се надяват ВАС да запази наредбата за сиренето от чисто мляко, за да се купува продукцията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай