„Българската Коледа" събра близо 2 млн. лв.

„Българската Коледа" събра близо 2 млн. лв. | StandartNews.com

София. 1 873 610 лева са набрани до момента от кампанията "Българската Коледа", съобщи началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. 289 394 лв., останала от предходното издание на "Българската Коледа", с което бюджетът, с който разполага инициативата към момента е 2 163 004 лв.

По време на кампанията са получени 877 859 SMS и гласови съобщения. Точно толкова е и събраната сума чрез дарения по телефона. Сумата, постъпила до момента под формата на дарения на банкова сметка на "Българската Коледа", е точно 995 751 лева.

По банков път са направени общо 2336 дарения, най-голямото от които е в размер на 100 000 лева и е направено от фондация "Америка за България". Толкова голямо дарение от началото на инициативата до момента не е постъпвало, коментира Екатерина Захариева. Почти 60% от парите, дарени по банков път обаче са до 100 лева.

"Радвам се, че хората разбраха, че "Българската Коледа" е целогодишна инициатива и средства продължават да постъпват през цялата година", отбеляза Екатерина Захариева.

През тази година "Българската Коледа" си постави за цел да подпомогне окръжните и университетските болници, като закупи медицинска апаратура за ранна диагностика на децата с увредено зрение и слух. Освен болниците инициативата ще подпомогне и всички деца, чиито родители са подали заявление. Към момента са получени 305 заявление за подпомагане на деца и 27 заявления от болници, но заявления ще могат да се подават през цялата година, уточни Захариева.

Средства за инициативата „Българската Коледа" ще се набират целогодишно, както чрез банковата сметка, така и чрез изпращане на SMS на номер 1117 за трите мобилни оператора или гласово обаждане на 09001117.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай