Багряна и Габе делят няколко мъже

Багряна и Габе делят няколко мъже | StandartNews.com

Любовният триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев е в центъра на поетичната книгата "Обич безумна и свята". Томчето излиза в навечерието на празника на влюбените с клеймото на "Персей". Големите ни поетеси са две вечни съперници в литературата и живота. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи. Делят поне петима мъже, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев. Мъжът, когото двете поетеси обичат, умира преди да се е развел с едната и да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове. Те са сред шедьоврите на българската любовна поезия.

Като поет Дора израства под крилото на гениалния Яворов, с когото има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе Боян Пенев неочаквано умира. Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези забележителни жени и поетеси.

Премиерата на томчето е днес от 17.30 ч в къщата музей "Вапцаров" на столичната ул. "Ангел Кънчев 37. Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата и певица Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна "Сказка за Бретан" (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай