Багер бутна без пари къщите на пастора и брат му в Гърмен (ОБНОВЕНА)

Багер бутна без пари къщите на пастора и брат му в Гърмен (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Багер на българин бутна без пари къщите на пастора и брат му в ромския квартал „Кремиковци" на Гърмен рано сутринта във вторник. Багеристът трудно се съгласил да изравни незаконните постройки със земята, но накрая изпълнил молбата на двамата мъже. Но не им взел и стотинка. А това е надежда, че шанс за мир между българи и роми има, след като вече 4 месеца продължава напрежението между тях.

„Този човек е от Огняново. Като братя сме. Исках да му платя, но той бе категоричен, че няма да вземе нищо. Ако беше дошла машина от Благоевград, щяха да ни търсят 9000 лева. Моят приятел ни спести тази огромна сума. Като че е малко, дето останахме без покрив над главите, а трябваше да платим хиляди левове за събарянето", сподели пасторът Иван Айдаров. Блъскането на двете сгради започна малко след 06,00 часа и след час и половина от тях не остана нищо. по-трудно падна пасторската, тъй като бе стабилно армирана. 50-годишният мъж и брат му Асен Айдаров получиха отсрочка в понеделник, за да могат да спасят покъщнината си, керемидите, дървените греди от постройките. А и багерът не можеше да блъсне големите постройки, трябваше специализирана техника. Триетажният дом на пастора с 12 стаи вече е история. 20 души са под открито небе.

„В жилището на брат ми, което бе на два етажа, са 13-14 души. Аз и жена ми ще спим под сушилнята, наш покрив ще е найлонът. Синовете, снахите и внуците ще се подслонят в микробусите, имаме внук на 20 дни, дано не се разболее", каза още евангелисткият пастор. Служители на ДНСК ще констатират предприетите действия на пастора и брат му по бутането на къщите. Те ще направят оглед и снимки, след което ще изготвят протокол.

На 29 юни бяха съборени първите 4 от незаконните 124 постройки в „Кремиковци", в понеделник паднаха още 4 къщи. С последните 2 съборените сгради в гетото край Гърмен станаха общо 10. Според уверенията на МРРБ, трябва да бъдат съборени и останалите 114 къщи, въпреки че ромите категорично отказват да бъдат настанени в други обществени и частни сгради. Засега не е ясно къде ще прекарат наближаващата зима останалите без покрив над главата деца и възрастни. Повечето от тях се настаняват при близки и съседи в махалата.

За нас няма живот, отнемат ни бъдещето каза пасторът. Айдаров обясни, че купил земята за над 1300 лева и строил дома си в продължение на 20 г. Имотът има и удостоверение за търпимост, издадено от общината, а ще го бутнат за няколко минути.

„23 години съм пастор, тези месеци спирах ромите да се бунтуват срещу българите. Настоявах за мир, а ето докъде ме докара този мир. Вече не ме слушат. Искат да протестират, да се бунтуват. Ще има протести в четвъртък и тук, и в София, очакваме подкрепа от всички роми от страната. Ще се блокират и пътища", разкри Айдаров. Повечето роми са настръхнали и готови на крайни действия, но други вече са съгласни да им дадат нови жилища, след като отказваха до момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай