Авджия заряза пушката заради гората

Авджия заряза пушката заради гората | StandartNews.com

Изтървем ли България, изтървали сме всичко. Това предупреди преди години големият Николай Хайтов. Думите му явно не са били от значение за шефовете в горски стопанства, които преди няколко дни се простиха с постовете си. Основните причини - липса на контрол и допускане на бракониерска сеч, унищожила хиляди декари. За разлика от тях директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов не забравя посланието на Хайтов. И определя родната гора като огромна и красива част от България.

"Затова не бива да я изтървем в ръцете на мърляви служители и на фирми, които са готови да я разплачат за печалба. Вече 11 месеца съм на този пост, още от първия ден се боря с нежеланието за промяна в някои горски работници, в някои представители на дърводобивните предприятия. Задачата ни е да изчистим този бизнес, да изсветлим дейността му, да пресечем порочни практики. А голямата цел е спасяването на българската гора от бракониери, нарушители и безхаберни горски служители", твърди инженер Дамянов. Мерките да постигнат тази цел непрекъснато се увеличават - на територията на ЮЗДП действат контролни звена, мобилни групи, въведоха се електронни превозни билети, търговете за дървесина се провеждат в офиса на централното управление, за да се избегнат зависимости на местно ниво между горски и дърводобивния бизнес. Само след месец ще са факт електронните търгове за продажба на дървесина от склад, което ще облекчи участниците, ще освободи процедурата, ще елиминира възможностите за договаряне под масата.

"Готвим и промени в наредбата, за да не позволяваме спекула при цените. Когато фирма даде 10-20% по-висока оферта от реалната цена, има нещо гнило. За нас е ясно, че ще опита да навакса с нерегламентирана сеч. Това ни кара да правим проверки, да контролираме процеса на дърводобив, да предприемаме мерки по опазването на гората. ЮЗДП носи отговорност за гори, край които живее 1/3 от населението на България. Общественият контрол е силно изразен и съм благодарен, че граждани ни дават сигнали за нарушения и злоупотреби, които веднага проверяваме", твърди шефът на ЮЗДП. Горските работници трябва да разберат, че носят огромна отговорност. А не да неглижират задълженията си. При проверки е констатирано, че на места има несъвестни служители, неадекватни действия от тях, нередовна дейност - издаване на превозни билети за дървесина, която е добита нерегламентирано. Единственият проблем е, че част от горските на практика не са били ежедневно на работните си места. По този начин не е имало никакъв контрол над фирмите, които са правели каквото си искат - секат, после не почистват сечищата, добиват в участъци, в които е забранена сеч, извозват нерегламентирано добита дървесина, а горските им издават превозни билети на доверие, без дори да са били на терен.

"Директорите пък си седят в кабинетите, а не са в гората, където е мястото им. В този порочен кръг на липса на какъвто и да е контрол се изтървава целият процес на дърводобив. Това пък води до тежки нарушения, които се натрупват едно след друго", обяснява горският шеф. Уверява, че служителите са обезпечени с оборудване, с техника, получават добри заплати. Производствената дейност на предприятието върви отлично, само миналата година са построени 50 километра горски пътища. За тази година се предвижда залесяване на 3600 декара гори.

"Длъжни сме да следим всеки ден дейността на фирмите, годишно се добиват 1 милион кубика дървесина от 540 фирми, 20 000 са дървосекачите. Много от тези, които секат, искат по най-лесния начин да изкарат надницата. Ще режат близо до пътя нерегламентирано, ще секат по-дебели дървета от маркираните, ако нашите служители не са на място и се поддават на зависимости", казва Дамянов.

Над 32 години вече работата му е свързана с българската гора. Умора няма. Защото уморените коне ги убиват, смее се Дамянов. Но издава, че понякога се уморява от безхаберието и мърлявщината на хора, които са призвани да пазят гората. Харесва му професията, основен принцип за него е коректността между колегите. "Човек работи за името си. Трябва да уважаваш себе си, да имаш чест и достойнство, да уважаваш другите. Безгрешни хора няма. Но и безплатен обяд няма. Случва се да се извинявам на служители за моя некоректна кореспонденция. Никога не съм се изкушавал да влизам в схеми, чуждите пари са си чужди пари. Пари се изкарват", категоричен е директорът на ЮЗДП. Винаги е на повикване. Но среща пълно разбиране от съпругата си Сашка. Защото тя е лесовъд и много добре знае за какво става въпрос. Заедно са толкова време, колкото Дамян е в гората - от 1983 година. Взели се още като студенти. Синът им завършил Лесотехническия университет, но отказал да работи в системата на горите, занимава се със строителство. Дъщеря им завършила икономика и работи в немска фирма. "Научих, че ще са абитуриенти само седмица преди баловете им. Пустата ми работа... Радвам се, че ги научих на респект към природата и гората. Няма как да си лош човек, щом обичаш природата. Те ценят околните, човечни са", казва Дамянов. Хобито му допреди десетина година бил ловът. Но сега е от другата страна на барикадата. Полага много грижи за опазването на дивеча. Любимото му занимание е разходка в гората, далече от хората, на тишина и спокойствие. Издава, че искал да стане военен летец, но първо го приели в Лесотехническия. И се отдал на гората. "Тя ми дава свобода на духа, на мислите. Роден съм в Девин, планините ни са уникални. Швейцарци на лов у нас са ми казвали, че могат само да си мечтаят за такава природа. Затова ние трябва да сме отговорни към българската природа и да я пазим", призовава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай