Атанас летял с бясна скорост по пистата

Травмите му бяха като след челен удар без колан, казват доктори

Атанас летял с бясна скорост по пистата | StandartNews.com

Банско. Проклятието Шумахер застигна Атанас Александров в ски центъра над Банско в неделя. 47-годишният арендатор буквално се е размазал в оръдието за правене на изкуствен сняг. Трагедията се разигра към 11,05 ч. Близо 2 часа съпругата му и 13-годишната дъщеря не подозирали, че той е мъртъв, двете през това време карали ски. На опитите да се свържат по телефона с Атанас той не отговарял. На Шилигарника трагичната вест им съобщили полицаите. Настъпили шок и ужас. Жената на загиналия припаднала, наложило се лекарят да й дава успокоителни, да й бие инжекция. В стрес било и детето на бизнесмена.

"Картината бе страшна - и на мястото на удара, и на мъката на семейството му. Наложи се да сме в ролята на психолози, чудехме се как да успокоим жената и момичето", разказаха планински спасители. Те реагирали веднага на сигнала за инцидента на писта "Балканиада". Когато пристигнали, Атанас бил в безсъзнание. През цялото време били във връзка с лекар, който също дошъл на трасето. Близо 1 час са правени реанимационни действия за спасяването на скиора. На 20-та минута започнал да губи пулс, интубирали го, но напразно. От жестокия удар каската на арендатора от Павликени се спукала. Получил е черепно-мозъчна травма, но тя не е пряката причина за смъртта, категорични са патоанатомите. Александров е имал фрактура на базата на черепа, счупена гръдна кост, двустранно строшени ребра, счупен на 2 места гръбначен стълб и с разкъсани централни кръвоносни съдове,

в гръдната му кухина имало над 2 л кръв

"Не помним такъв аналог в нашата практика - толкова тежки травми при удар на скиор в твърд предмет. Със сигурност се е движил с много висока скорост. Най-вероятно е изгубил контрол над ските, излязъл е извън пистата и се е забил в оръдието за сняг. Все едно кола да се движи с висока скорост и да катастрофира, а пътникът да не е сложил колан", твърдят от Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско.

Няма данни да му е препречен пътят от други скиори, пистата е била добре обработена. От Окръжна прокуратура-Благоевград потвърдиха, че фаталният удар е бил в неподвижно оръдие за изкуствен сняг. Преди години руснак загина след удар в дърво. Оръдията за сняг са встрани от пистите, спазват се отстоянията съгласно световните стандарти. Пред тях има предпазни мрежи, а самите уреди са опаковани с матраци и дюшеци.

Атанас Александров започнал да арендува земи още през 2001 г. Заедно с приятеля си и колега Петко Георгиев, с когото работили като агрономи, създали дружеството "Агроконсулт АП". Започнали бизнеса си с един руски трактор. По-късно научили за програма САПАРД и развили фирмата си благодарение на парите от Европа. За да си подадат документите, дори не ползвали услугите на консултантска фирма, всичко попълнили сами.

Спечелили проект за 120 000 лв.

и си купили чисто нов трактор.
13 г. по-късно Атанас, който бе и председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени, и Петко обработват 5000 дка в землищата на селата Дичин, Русаля, Водолей и Горна Липница. Винаги давали рентата навреме и хората били доволни от тях. Много често по селата Александров отстъпвал трактори и горива, за да се почистват пътищата от сняг, когато общинската техника не насмогвала на виелицата. Бил сред малкото собственици, които не стоели зад бюрото в офиса, а всеки ден ходел на полето. Площите, които арендувал, били засети с пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. С колегата си гледали и кориандър и шарен слънчоглед. Преди няколко години започнали да отглеждат соя върху площ от 300 дка - от местен сорт, произведен в опитната станция в Павликени.

Александров е завършил техникум по ветеринарна медицина, после следва в селскостопанския институт в Пловдив.

Съпругата му Грета е учителка, имат син и дъщеря

Атанас бил запален скиор. Не пропускал зима и дори се спускал по пистите в чужбина. Тази година обаче предпочел Банско. Колегите му земеделци са в шок след смъртта му и не искат да повярват, че се е случило най-лошото. Според тях Александров никога не приемал излишни рискове и не правил компромиси с екипировката. Физически също бил много добре подготвен.

 

Спасители: Пълно е с камикадзета

Пистите над Банско са пълни с камидкадзета, признават спасители. "Карат безразсъдно, не пазят нито себе си, нито околните. Агресията е факт, както я има по пътищата сред шофьорите. Това е най-големият проблем, който води до тежки травми", категорични са служители на ПСС-Банско. "Такива хора не признават никакви правила, просто искат да извадят всичко насъбрано от себе си и са като тапа от шампанско - не знаеш накъде ще изскочи под напора на пенливата течност", твърдят спасители. Някои решават да си вдигнат адреналина с каране на ски и сноуборд високо в Пирин, извън ски зоната. Други обаче го правят на самите трасета. "Надценяват се и това води до тежки падания, до ужасни контузии. Минимум по 10 сериозни случая имаме на ден, понякога бройката стига до 20-30", разказват спасителите. Късметлиите се разминават с охлузвания, натъртвания и навяхвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай