Неделя,

Астрономи откриха древна галактика

От: Агенция Стандарт -
102
Астрономи откриха древна галактика
A
A
A

Астрономи от Националната обсерватория за радиоастрономия в САЩ, използвайки масива от радиотелескопи ALMA, откриха древна дискова галактика, която напълно се е оформила само 1,5 милиарда години след Големия взрив.

Вселената е на 13,8 милиарда години и повечето галактики, включително Млечният път, са се оформяли в продължение на милиарди години. Находката не се вписва в общоприетите модели за формиране на галактики, според които подобни хармонични подредени структури започват да се оформят на много по-късен етап - 6 милиарда години след взрива.

Новооткритата „Wolfe“ е най-далечната дискова галактика, откривана някога. Намира се на около 100 хиляди светлинни години от нас и е голяма колкото 70 до 80 милиарда слънца, което я слага в същата категория на Млечния път. Дискът се върти със скорост от 270 км/сек., колкото нашата галактика.

Учените смятат, че механизмът, чрез който подобни масивни въртящи се системи могат да бъдат създадени в толкова ранен етап, е процес, известен като „акумулиране на студен газ“. Според астрономите тъмната материя играе важна роля за образуването на галактиките, форма на материята, която реагира само чрез гравитацията и която изгражда нещо като космическа мрежа от дълги нишки.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички