Стресът ви е в повече? 5 рецепти с аспержи

Аспержите се грижат за доброто настроение

Стресът ви е в повече? 5 рецепти с аспержи | StandartNews.com
  • Пълни с антиоксиданти и се грижат за доброто настроение

Възползвайте се максимално от тях, за да заредите тялото с ценни витамини и минерали. Високото съдържание на витамини от група В в аспержите се грижи за доброто настроение, намалява симптомите на стреса и раздразнителността. Освен това, те съдържат триптофан, аминокиселина, която води до отделянето на серотонин в мозъка. Съдържанието на витамин В6 и фолат, както и на витамин Е, спомага за стимулиране на естрогена при жените и тестостерона при мъжете.Яденето на аспержи помага за изхвърлянето на излишните течности и сол от тялото, което може да предотврати появата на уринарни инфекции, тъй като не позволява развитието на болестотворни бактерии в отделителната система.

Пържени с яйца

Необходими продукти: аспержи - 240 г зелени, пресен чесън - 3 стръка, яйца - 2 - 3 бр., чери домати - 12 - 15 бр., зехтин - за пържене, сол - на вкус

Начин на приготвяне: Отчупете твърдите жилави краища в основата на аспержите, а пресния чесън обелете от външните пластове. Нарежете двата зеленчука на сравнително еднакви парченца от по 1 см.Загрейте зехтин на силен огън и изпържете до лек загар аспержите и чесъна за около 3-4 минути.Сложете чери доматите цели, предварително измити и бъркайте за кратко, след което чукнете яйцата и отново разбъркайте.Щом яйцата са готови, което става бързо, веднага отстранете от огъня и сервирайте.

С телешко на тиган

Необходими продукти: телешки пържоли - 2 бр. тънки, аспержи - 12 бр., бяло вино - 150 мл, бульон - 50 мл зеленчуков, брашно - 1 с.л., сол, черен пипер, див лук

Начин на приготвяне: Отрежете бялата част на аспержите. С кухненски канап ги завържете на снопче. В голяма тенджера налейте вода около 3 пръста над дъното. Добавете 1 ч.л. сол.Сложете аспержите изправени. Захлупете тенджерата и варете зеленчука 5 мин. Извадете снопчето, внимавайте да не отроните връхчетата.Овкусете със сол и черен пипер телешките пържоли. Сложете в края на всяка пържола 3-4 бр. от аспержите, като оставите върховете им да се подават навън. Завийте на рулца. Завържете със стръкчета див лук. Ако нямате може да ползвате кухненски канап.В дълбок тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете рулцата и запържете от всички страни до лек загар.Полейте с бялото вино и 50 мл. зеленчуков бульон. Покрийте съда с капак и гответе на умерен огън 10 мин. Извадете рулата и ги поставете в чиния за сервиране.Прецедете течността, в която са се варили, добавете 1 с.л. брашно, върнете съда на котлона и сгъстете соса. Полейте с него рулцата и поръсете с нарязан див лук.Поднесете Телешкото с аспержи топло!

С прошуто

Необходими продукти: аспержи - 4 - 5 бр., прошуто котто - 150 г, кашкавал - по ваше желание, лимони - резен, зехтин, босилек - 2 - 3 листенца

Начин на приготвяне: Увивате внимателно аспержите с прошутото, заливате със зехтин и след това сложете във фурната на по-ниски градуси за около 5 мин.След това извадете от фурната, настържете кашкавала отгоре и оставете за още 6-7 минути във фурната.След като извадите, изстискайте малко лимонче и поставете едно резенче отгоре.

Панирани с пармезан

Необходими продукти: аспержи - 600 г, галета - 10 с.л., пармезан - 10 с.л. настърган, яйца - 2 бр., сол - 1 щипка

Начин на приготвяне: Аспержите се обелват от по-грубата ципа по стъблата и се завързват с конец на малки снопчета.Пускат се в солена вряща вода за 4 минути. Веднага се топват в студена вода и след това се отцеждат.Галетата се смесва с настъргания пармезан. Яйцата се разбиват и всяко клонче се топва в разбитите яйца, а след това се овалва в сместа от галетата и пармезана. Аспержите се нареждат в тава, постлана с хартия за печене, и се пекат 5 минути на 200 градуса. Сервират се горещи.

Паста със сметанов сос

Необходими продукти: 1/2 кг талятели, 1/2 кг аспержи, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 200 мл. сметана, 2 с.л. зехтин, сол, пипер, босилек

Начин на приготвяне: Талятелите (1/2 кг) се сваряват и отцеждат, а аспержите (1/2 кг) се счупват на две. Горната, която е по-мека, се бланшира за 2 минути в гореща вода. Долната част се задушава с лук (1 глава), чесън (2 скилидки) и сметана (200 мл.) и щом омекне, се пасира. Добавя се към пастата и се връщат на огъня. Разбърква се и се подправя с босилек, сол и пипер. Накрая се добавят връхчетата от аспержи и се сервира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай