Археолози припомниха победата на Самуил при Траянови врата

Археолози припомниха победата на Самуил при Траянови врата | StandartNews.com

Славната победа на цар Самуил над ромеите при Траянови врата беше тема на семинар в Костенец. Археолози и историци припомниха битката през 986 г., при която един от последните български монарси от Първата българска държава разбива войската на византийския император Василий II в прохода на Ихтиманска Средна гора.

Специалистите дискутираха изпълненото с неочаквани обрати, тежки драми, но и достойни и горди победи царуване на Самуил. "Траянови врата - вход към миналото" бе основният мотив на дебата. В него участваха зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова, доц. Георги Николов и археологът Жарин Величков, експерт в НИНКН. Участниците приветства и кмета на Костенец Радостин Радев. В първия ден на семинара своите коментари по темата представи зам.-директорът на НИМ доц. д-р Цветана Кьосева. Филм за живота на Самуил бе прожектиран през втория ден на семинара. Историята е показана с модерни визуализации и по подходящ начин, достъпен и за деца и младежи. Идеята на участници от региона е филмът да се представи в читалища и библиотеки.
Интерес сред участниците предизвика проектът, по който е реставрирана и консервирана крепостта "Стенос". Обектът е социализиран с европари и скоро ще е отворен за туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай