Архангелова задушница е

Архангелова задушница е | StandartNews.com

Архангелова задушница е. Тя е последната Голяма задушница в църковния календар. Тя е наричана още мъжка или войнишка. На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия. Първата хапка се дава за „Бог да прости".

На Архангелова задушница Българската армия отдава почит на загиналите български военнослужещи. Ритуалът се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Тогава в молитвите си се сещаме за мъжете на България, оставили костите си в Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Булаир, Чаталджа и Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин, Кочмар, Карапелит и езерото Туркоайа, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и по скалите на Мокра планина и Галичица.

Предвижда се във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища да бъде отслужена заупокойната молитва. Тя ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На ритуала в София ще присъстват върховният главнокомандващ Българската армия президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе и в гарнизоните Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай