Антонина Стоянова представи кирилицата в Женева

Антонина Стоянова представи кирилицата в Женева | StandartNews.com

30 пловдивски художници събраха възторг и овации в Двореца на нациите в Женева и така още веднъж доказаха, че градът им напълно логично е обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. Над 200 гости ги аплодираха при откриването на уникалната експозиция "За буквите - кирилицата в съвременното българско изкуство".

Сред ценителите се оказаха Франческо Писано, директор на библиотеката на ООН в Женева, Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН и другите международни организации в Женева, посланици, висши международни чиновници, шефове на мисии. Изложбата е по идея на Антонина Стоянова, председател на Фондация "Ценности", а главни организатори са Европейският офис на ООН в Женева, община Пловдив и градската галерия под тепетата. Антонина Стоянова не крие амбициозната си цел - да покаже в сърцето на Европа произведения на изключителните ни съвременни живописци. Сред авторите са Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров, Васко Стоев. Всеки от тях е представен с по едно платно, на което е нарисувал своята представа за буква от българската азбука. Стиловете, техниките и средствата са различни. В залата има и специална видеостена, на която се въртят кадри от Пловдив. "Толкова е стимулиращо, че с тази изложба честваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, който, според мен, е най-емоционалният и обичан национален празник.

Малко известно е, че България е родината на кирилицата, както и на славянската писменост.
Днес кирилицата е официална азбука за повече от 250 милиона души в страни от Европа и Азия.
Със своята 11-вековна история, кирилицата е най-стабилният стожер на българската култура.
Тя е начин за проява на националната идентичност", каза Стоянова на премиерата. И добави: "Горди сме, че днес в Европейския съюз има три основни официални азбуки - латинска, гръцка и българската кирилица". Гостите обърнаха достойно внимание на нашенските вина, сладкиши и гозби. Британски галеристи проявиха интерес към творбите на някои от пловдивските художници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай