Angry Birds ни шпионира

Чрез популярни приложения АНС узнава и нашите сексуални предпочитания

Angry Birds ни шпионира | StandartNews.com

Ню Йорк. Най-сваляната мобилна игра Angry Birds се оказа шпионски инструмент в ръцете на Запада. Това стана ясно от разсекретени нови документи от бившия агент Едуард Сноудън, публикувани във вестници като "Ню Йорк Таймс", "Гардиън" и др.

Изданията посочват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) и британски специалисти са разработвали съвместно от 2007 г. начини за събиране на данни от потребителите на смартфони и таблети чрез популярни мобилни приложения. Данните, предавани към рекламни мрежи, съдържат не само информация за версия на операционната система и резолюция на дисплея, но и важни за службите сведения като местонахождение на потребителя, възраст, пол, семейно положение и др. Някои програми дори предават информация за сексуалните предпочитания на потребителите. Документът, изнесен от Сноудън, не разкрива пълния списък от приложения, чрез които АНС следи, но към тях се отнася популярната игра Angry Birds. Досега тази програма е свалена повече от 1,7 млрд. пъти, което означава, че службите могат да следят през нея огромен брой хора.

За да получат достъп до данните, експертите на АНС не е нужно да проникват в устройствата на потребителите - достатъчни са стандартните инструменти за контрол, които вече са вградени в системите за комуникации. В един от слайдовете на АНС се съдържа следният текст: "Нашата цел решава да качи снимка, направена с камерата на мобилния телефон, в социалната мрежа. Какво можем да получим? Адрес на електронната поща, номер на телефона, списък с приятели, геолокационни данни и много друга информация, включително изображения".

Представител на Rovio (разработчикът на Angry Birds) заяви, че компанията не е била информирана за подобна активност от трети лица. Той също така отхвърли подозренията, че компанията е сътрудничила по някакъв начин на спецслужбите в следенето на нейни потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай