Андре Токев сготви манджи от баба си и нахрани фестивал

Токев представи баварска кухня на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим

Андре Токев сготви манджи от баба си и нахрани фестивал | StandartNews.com

Известният шеф Андре Токев представи баварска кухня на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. В импровизирано "баварско село" той предложи на посетителите характерните за тази кухня наденички, джолан, свински врат, баварска картофена и зелева салата и др.

"Понеже баба ми е баварка, в разговор с кмета на Котел Коста Каранашев дойде идеята да направим нещо по-различно - да включим баварско село към традиционните за фестивала българско, турско, ромско и каракачанско", каза той пред репортер на БТА.

"Познавам много добре местната кухня, защото идвам от години в Котел на празника, отделно снимах специално предаване, каза още шеф Токев. Много ми харесва тази мултиетническа общност и това че живеят много добре съвместно.

Имат интересни традиции, които са запазени, не са изчезнали. Има много интересни рецепти. Най-много от местната кухня ме впечатли начинът на приготвяне на питката - каракачаните го правят в метални съдове (връшник), които слагат в жарта, а ромите пекат директно в земята."

В седмото издание на фестивала, който ще бъде закрит днес, за поредна година представители на различните етноси в общината предлагаха автентични ястия. Посетителите можеха да опитат цигански питки на жар, да си купят гъби, брани от Котленския балкан, да пробват каракачанските "кукуречи" и "дърпана баница", да си подсладят с къдрявите котленски тиганици и с прословутата турска баклава. Привържениците на здравословното хранене можеха да посетят „Кът на здравето" и да се консултират с известната диетоложка д-р Людмила Емилова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай