Агитка нападна ЛГБТ протестиращи

В инцидента участвалс и Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните привърженици

Агитка нападна ЛГБТ протестиращи  | StandartNews.com

София. Агитка е нападнала група ЛГБТ протестиращи на Орлов мост снощи и им е скъсала плакатите. Футболните фенове са се присъединили към масовия протест в близост до Борисовата градина. Потърпевшите се оплакаха, че полицията не ги е защитила. Групата е била организирана част от протестното шествие, която е издигала лозунги за равенство и обединение между хората, независимо от тяхната сексуална ориентация.

Планираното за същия ден шествие "София Прайд" беше отменено в четвъртък, след натиск над организаторите от страна на Столична община и СДВР. Хомофобски настроени организации, религиозни групировки и футболни ултраси отправяха заплахи и организираха агресивни контрашествия, поради което властите не успяха да гарантират сигурността на демонстриращите за равни права на хората с нехетеросексуална ориентация.

Ето какво разказва един от участниците:

Малко след 21 ч., след като част от протеста минава през „Орлов мост" и продължава по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", ЛГБТ групата остава на седящ протест на кръстовището на бул. „Цариградско шосе" и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви". Нареждат на земята лозунгите си с призиви за протест без ксенофобски и хомофобски послания, както и за обединение на българите, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност. Непознат мъж задига подредените лозунги и ги смачква, след което побягва. Минути по-късно полицаи заговарят ЛГБТ групата и искат тя да напусне протеста, защото „дразни някои хора" с посланията си. Групата отказва и в резултат полицаите правят проверка на документите на няколко души от групата, отказвайки да обяснят причината.

След като полицаите се оттеглят, един от лозунгите е задигнат отново, този път от жена, разпозната от свидетели като Елена Ваташка – координаторка на БФС за работа с футболните привърженици, председателка на Сдружението на футболните привърженици в България и бивш кандидат-депутат от листите на ВМРО-БНД. Самата Ваташка още снощи публикува в профила си в социалната мрежа „Фейсбук" информация за участието й в инцидента, където невярно твърди, че посланията на лозунгите били насочени към „зарибяване на децата". Когато един от протестиращите от ЛГБТ групата се опитал да си върне лозунга, бил нападнат с юмруци от придружители на Ваташка, разпознати като ултраси от футболните агитки. Нападението приключило за секунди поради намесата на околни протестиращи. Уведомените на място полицаи отказали да се намесят под предлог, че вече веднъж са го направили с призива си групата да се оттегли от протеста и с репликата „Оправяйте се".

Мнозинството от околните протестиращи, станали свидетели на грозната саморазправа, са застанали в защита на ЛГБТ групата и са реагирали с неодобрение както срещу агресорите, така и срещу действията на органите на МВР. Това показва, че повечето участници в протестите, ценят демократичните ценности и са готови да защитят правото на всеки да изрази мирно и свободно своето послание.

Организационният комитет на „София Прайд 2013", както и младежките ЛГБТ организации „Действие" и „ЛГБТ-Пловдив", остро осъждат провокациите по време на протеста и опитите да бъде обезличено участието на ЛГБТ хората в качеството им на български граждани и данъкоплатци, както и да бъде заглушен гласът им с агресия. Организациите оценяват и като неприемлив отказът на служителите на полицията да защитят свободата на събиране и сдружаване на всички мирни участници в протеста, под претекст, че посланията им, легитимиращи ги като общност съпричастна на протестите и де факто част от обществото, провокират отделни консервативно настроени хора в протеста. Силно притеснение предизвиква инертността на правоприлагащите органи към редицата лозунги с ксенофобски (анти-турски) и хомофобски сентимент, контрастиращо с бързата им реакция на отхвърляне на призиви срещу подобно слово и определянето на такива призиви като „провокация". Мирните протести не бива да се използват за послания, разпалващи вражда или насилие над личността, а правоприлагащите органи трябва да съблюдават това.

Припомняме, че по-рано тази година Сдружението на футболните привърженици в България в сътрудничество с крайно десни организации организира масова подписка против свободното събиране и сдружаване на ЛГБТ хората. Те се обявиха и в подкрепа на законодателство, ограничаващо свободното слово на тази група, подобно на наскоро приетото в Руската федерация законодателство против „пропагандата на хомосексуалност". Във вторник Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) излезе с позиция за отмяната на това законодателство, поради несъвместимост с Европейската конвенция за правата на човека и международните стандарти за закрила на човешките права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай