95 години от рождението на великия Георги Парцалев

В историята на българския театър той остава с образите на Хаджи Смион, Михал Мишкоед, Вражалец и Сусо от “Януари”

95 години от рождението на великия Георги Парцалев | StandartNews.com

95 години се навършват от рождението на големия български актьор Георги Парцалев.

Датата 16 юни заема специално място в историята на българските театър, кино и култура. На днешния ден преди 95 години, в град Левски, се ражда изумителният български актьор от световна величина Георги Парцалев.

"Животът на Георги Парцалев непрекъснато се движи на ръба между смешното и трагичното. Човек с тайни и едновременно човек на показ. Въпреки превратностите на времето Парцалев е намирал своето място. Той се е чувствал необходим. И това е много особено чувство за принадлежност към култура, към театър, към колеги и към родина", казва журналистът Георги Тошев пред БНР, автор на книгата „Георги Парцалев – Хамлет от град Левски“.

В историята на българския театър той остава с образите на Хаджи Смион, Михал Мишкоед, Вражалец и Сусо от “Януари” по Йордан Радичков от сцената на столичния Сатиричен театър, а също и с десетки други постановки и телевизионни проекти.

Георги Парцалев е живял под наем в различни апартаменти в столицата. Той не е искал да бъде привързан към нищо, никога не е имал собствено жилище, собствена кола. Последното му жилище се намира на пресечката на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Светослав Тертер".

Това, което напомня за присъствието на артиста в тази част на София, е подлезът, изрисуван с моменти от световната кино история. Достойно място там заема образът на любимия Чичо Манчо от филма “С деца на море”.

Общината в град Левски в момента изготвя проект за нов музей на Георги Парцалев и картинна галерия. Често старата сграда се посещавала от ученически групи, които искрено се запалват по таланта на комика. Наричан е българският Люи Дьо Фюнес.

В българското кино Георги Парцалев е оставил дълбока следа. Сред най-известните му филми са 13-а годеница на принца, Неочаквана ваканция, Патиланско царство, Два диоптъра далекогледство, Баща ми бояджията, Сиромашко лято,  С деца на море, Няма нищо по-хубаво от лошото време, Кит и дебютът му - Любимец №13.

Той си отива от този свят на 31 октомври 1989 г. едва на 64 години.

"Три неща за мен са най-скъпи: здравето, приятелството и любовта - защото не се купуват с пари", казва Георги Парцалев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай