7 дни безплатна почивка в Италия. Къде е уловката?

Инициативата "Подарете си Молизе" привлича туристи

7 дни безплатна почивка в Италия. Къде е уловката? | StandartNews.com

7 дни безплатна почивка в Италия. Звучи невероятно, но е факт. Става въпрос за региона Молизе, който е на два час път от Рим. Той предлага на туристите безплатна ваканция, съобщи британският в. The Sun. Гостите могат да дойдат в Молизе със своите семейства и цяла седмица да живеят в пустеещите къщи с две, три или четири спални.

Инициативата Regalati il Molise ("Подарете си Молизе") е задействана от кметството в партньорство с културната асоциация Amici Del Morrutto. На туристите са предложени 40 безплатни почивки за периода от 4 юли до 3 октомври. За целта има само едно условие: да се подаде специална заявка на италиански език и да се посочи причината за пътуването до Молизе.

В района живеят 305 000 жители. Местният активист Енцо Луонго, който е един от авторите на проекта, сподели пред журналисти, че в региона много къщи години наред стоят празни, защото стопаните им се преместели в "по-богати райони".

"Това са красиви, но безлюдни села, в които няма туристически жилища. Затова помислихме как може да бъдат поощрени хората да идват тук, когато туризмът се намира на рекордно ниско равнище", добави той. По думите му, районът има ниско в сравнение с Италия равнище на зараза от коронавируса.

Миналия ноември властите на сицилианския град Камарата решиха да привлекат нови жители, предлагайки им безплатни къщи. Според кмета Винчензо Джамброне това се наложило, за да "не изчезне градът". Заради преместването на жителите в по-големи градове населението на Камарата паднало до 6000 жители.

В края на 2019 г. същият регион предложи на всеки, решил да се премести да живее там по 27 000 $, а пък 106-те необитаеми къщи бяха пуснати за продан само за 1 $, отново с цел заселване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай