60% с празни джобове след празниците

Всеки втори е отделил 20% от месечния си доход за подаръци

60% с празни джобове след празниците | StandartNews.com

София. Харчовете около отминалите празници ще са причина за частични или по-сериозни финансови проблеми за 60% от българите. Останалите 40% ще успят да влязат в нормалния си финансов ритъм още от първия месец на 2014 г. Това сочи проучване сред над 1000 наши сънародници, извършено от портала MoitePari по поръчка на bTV.

За цели 23% от анкетираните покриването на комуналните разходи през януари на настоящата година ще е мисия невъзможна. Данните сочат, че всеки втори е похарчил по празниците 20% от месечния си доход. Едва 5% от анкетираните са заявили, че за празниците са отделили сума, достигаща до 150% от размера на месечния доход. 25% от запитаните признават, че са използвали кредит или друга форма на финансиране, за да обезпечат разходите около Коледа и Нова година. Данните се разминават с предколедните проучвания, които прогнозираха, че 40% от българите биха посегнали към кредит, за да осигурят нормално протичане на празниците. Така тенденцията, отчетена от предходни години, че около 25% от потребителите използват заем за Коледа, се запазва и през тази година. Предколедните проучвания сочат, че 50% от българите са отделили за подаръци сума между 40 и 150 лева, а близо 22% - сума между 150 и 380 лева.

Ако закъсате с парите през януари и не ви стигат за вноската по кредита, първо потърсете своята банка, съветват специалистите. Кредитната карта е друг изход от временното финансово затруднение. Гратисният период (периодът без лихва) е около 40 дни. Енергодружествата предлагат възможност за разсрочено плащане на сметките за ток. За схемата трябва да се договорите с енергото във вашето населено място, добавят експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай