50 000 евро делят Краси от мечтата за живот

50 000 евро делят Краси от мечтата за живот | StandartNews.com

Красимира Гугова вярва, че ще победи тумора и ще стъпи на червения килим

Да ушие костюмите за "Аскеер"-те ще е сбъднат сън за 33-годишната дизайнерка

Тя е една млада жена от Добрич. И като всяка млада жена, има много мечти. Най-голямата от тях е да бъде здрава, за да осъществи и останалите. За да стане това, са необходими 50 000 евро. За някои това са много пари, за други - не чак толкова. За 33-годишната Красимира Гугова те значат само едно - живот. От 8 г. Краси се бори с мозъчен тумор - астроцитом I степен.


Младата дизайнерка Краси вярва, че ще осъществи и друга своя мечта - да направи костюмите на наградите "Аскеер". Да присъства на раздаването на театралните призове за момичето от Добрич е било химера. "Когато кандидатствах за специалността "Изобразително изкуство и мода", всъщност исках да ме приемат "Сценография". Точно в тези години на прехода на демокрацията обаче затвориха врати много театри. Гледах от моя малък град по телевизията "Аскеер"-ите и вътрешно си казвах: "Един ден ще бъда там!", спомня си Краси. Тя е сънувала как присъства на бляскавата церемония и докато е учила в Югозападния университет в Благоевград.

И един ден става чудо

Птиченцето каца на рамото на талантливата Краси, която започва работа в Театъра на армията в София. Там прави мъжките костюми на персонажите. Колегите й я обичат, разбират за мечтата й и осигуряват покана за присъствието на наградите "Аскеер". Младата жена си спомня с благодарност и за времето, когато работи като дизайнер в модна къща "ДИКА". "Бях много щастлива, бях попаднала на страхотни приятели. Много добре беше, но, за съжаление, когато всичко е много хубаво, става нещо лошо. Една година, година и половина след като работех там, през 2007 г., се обади проблем. Направих няколко припадъка вкъщи, отидох на лекар и се установи, че имам тумор в мозъка. Направих операция", споделя Краси.

За година е добре, но туморът рецидивира, следва втора операция в столичната болница "Св. Иван Рилски" през 2009 г., а после - лъчелечение в клиника "Джон Хопкинс" в Истанбул. "Както винаги, след това се изправих на крака. Не исках хората, където работя, да ме възприемат като болна и да ме щадят", споделя Краси. Тя започва в галерия АЛТЕРА в София като организатор на много изложби, международни пленери и културни мероприятия. "Там, в галерията, научих, че е много важно нашите художници да излизат в чужбина, за да могат да се развиват", категорична е Краси. През това време си прави периодично изследвания. После продължава работа като дизайнер. Краси твърди, че няма любим модел, а всичко, което роди въображението й, я вдъхновява.

Обичам цветовете да са много ярки

и пъстри, експериментирам много с тях. Самата аз обичам да нося цветно", усмихва се младата жена. Когато отново се появява досадният тумор, Краси разбира за Международния неврологичен институт в Хановер, към който се обръща за второ мнение и план на лечение. Българският лекар д-р Герганов й дава надежда, че "това ужасно нещо в главата й" ще може да бъде преборено. Оказва се, че НЗОК не финансира лечение в INI Хановер, тъй като болницата не работи с формуляр S2. По тази причина Краси сама трябва да събере необходимата за операцията сума. Дизайнерката вярва, че има хора с добри сърца. "Толкова мои приятели ме подкрепят, но те тепърва започват да работят и да се развиват и могат само с минимална сума да ми помогнат. Иначе много хора ме подкрепят и финансово, и морално", казва Краси. Тя вярва, че ще бъде излекувана.

Младата жена живее с майка си

приятел все още няма. Обича да ходи по музеи и галерии, а страните, които е посетила, се броят на пръстите на едната й ръка. Твърди, че има още какво да учи в дизайнерството. "По принцип, каквото съм си го намислила, винаги се е случвало. Искам първо да мине операцията и да оздравея. След това животът ми ще продължи по същия начин. Предните два пъти, когато преодолявах тези трудности, въобще не ми се променяше животът", казва Краси. Момичето от Добрич вярва, че един ден ще стъпи на червения килим като дизайнер. А припадъците и "онова ужасно нещо в главата й" ще са просто един забравен кошмарен спомен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай