5040 яйца в Бачковския манастир

5040 яйца в Бачковския манастир | StandartNews.com

Хиляди хора вече се стичат към манастирите за Разпети петък. В големите храмове в страната пък бяха боядисани яйцата на Велики четвъртък. За идващото Възкресение Христово повече полицаи ще дежурят край църквите и манастирите, където се очаква събиране на повече хора.

Стягат празници в цялата страна, семейство дари амвон на катедралата в Смолян

Рекорден брой яйца - 5040, боядисаха в Бачковския манастир. От ранни зори на Велики четвъртък в светата обител по традиция започнаха да варят яйцата. Тази година 3000 от тях са червени - символ на Христовата мъченическа смърт. Яйцата ще бъдат раздадени на всички миряни, които ще дойдат в манастира да посрещнат Христовото възкресение. А първото червено яйце бе положено до чудотворната икона на Богородица, която е покровител на Бачковския манастир. На втория ден от Великден иконата ще се изнесе и с литийно шествие ще се носи до местността Клувията. Само веднъж в годината чудотворната икона на Света Богородица, грижливо пазена от местното братство, напуска пределите на манастира.

Смята се, че в деня след Великден тя има най-голяма сила. Хиляди хора от цялата страна се очаква да се стекат към светата обител, за да се докоснат до чудодейната й сила, да запалят свещ в манастирската църква и да се помолят за изцеление от тежка болка, да се сдобият с дълго чаканата рожба или да получат душевен мир.

По инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов общината и фирми партньори осигуриха 3000 боядисани яйца, които ще бъдат раздадени на жителите и гостите на старопрестолния град в нощта на Възкресението, заедно с 300 козунака. Това ще се случи пред входа на крепостта Царевец, малко след полунощ на 1 май, когато настъпва големият християнски празник. На Велики четвъртък великденските яйца бяха осветени в катедралния храм "Рождество на Света Богородица" от Великотърновския митрополит Григорий.

Семейство от Смолян пък дари красив дърворезбован амвон с пет икони на православния храм "Свети Висарион Смоленски" в центъра на областния град в навечерието на великденските празници. Вчера резбарят Петър Пичуров пристигна в Смолян, за да представи проекта, който по канон трябва да се изпрати на Пловдивския митрополит Николай за благословия и одобрение. Красивият амвон е на стойност над 8 хил. лв. и е поръчан като дар за църквата от Габриела и Николай Ташеви от Смолян, които от дълго време даряват и помагат за делата и организирането на празници в православния храм.
В настъпващите почивни дни покрай Великден в цялата страна се организират състезания с яйца, празници и забави за хората за Възкресение.

Стотици хлапета от Банско, страната и чужбина например ще участват в атрактивен конкурс за най-здраво великденско яйце в най-добрия ни зимен курорт. Забавата ще е навръх Великден по обяд на централния площад в града под Тодорка. Централният площад ще се превърне в празнична сцена, на която ще се изпеят много песни и ще се извият весели кръшни хора. Очаква се кметът на Банско Георги Икономов да даде началото на традиционния конкурс за най-здраво яйце. Победител в надпреварата миналата година стана момиче от Китай, което бе наградено от градоначалника с традиционни великденски вкусотии от Банско.

Чипровци: Фестивал на килима привлича гости

За трета поредна година на 30 април в Чипровци започва фестивал на килима, съобщиха от общината. Под шатри на централния площад "Чипровско въстание" деца ще рисуват мотиви от чипровския килим. В ритуалната зала на общината жени ще демонстрират как се правят прочутите постелки, а на площада ще има сергии, на които ще се продават килими, малки сувенирни пана с мотиви от тях, произведения на местните традиционни занаяти. "Целта ни е да популяризираме нашия килим, като покажем неговата красота и магичност. През 2014 г. ЮНЕСКО го призна за световно културно наследство. Този факт увеличи тройно посетителите на фестивала на килима през 2015 година, много гости чакаме и сега", допълниха от общината. Фестивалът ще продължи и на Великден с веселие с духова музика на площада.

По морето: 100 чевермета, посрещат с баница

Шеф-готвачите в курорта Албена подготвят богато меню за Великден. Специално за празничните дни ще бъдат изпечени 100 агнета, ще се боядисат 15 000 яйца и ще се изпекат над 400 козунака. Съботният ден ще бъде посветен на българската кухня, като гостите във всички ресторанти ще бъдат посрещнати с погача и вита баница по стар български обичай, а менюто ще включва традиционни български ястия - зелеви сарми с кълцано месо, боб с пушен пипер и домашен суджук, агнешки котлетчета с розмарин, пататник, качамак и като атракция едри екземпляри толстолоб, с големина до 30 кг.

Сандански: Майстори се събират за Алея на занаятите

Майстори от всички краища на България идват на 30 април в Сандански, за да представят красотата на българското занаятчийство. Жителите и гостите на града ще могат да видят 10 от най-впечатляващите занаяти в България.
Един от майсторите ще върне присъстващите назад във времето с уникалните посребрени накити, пафти, нагръдници, литаци, косичници и други точни копия на старинни български украси и накити. Всеки посетител ще може още да види и да се докосне на живо до майсторството и процеса изработване на свещи, ще има и демонстрация на работа с крачно грънчарско колело. В продължение на 3 дни местните хора и туристите ще могат за опитат сами да направят нещо красиво с помощта на занаятчиите. От 30 април до 2 май всеки може да се запознае с майсторлъка на най-впечатляващите занаяти на площад "Алианс" в курортния град.

Русе: Великденско хоро и конни състезания

С прасенце и живо агне ще си тръгнат победителите от традиционния празник "Великденско хоро", организиран от Община Русе и ФТТ "Найден Киров". Тази година събитието ще започне на 1 май от 10.30 ч на площада в крайдунавския град. Организаторите са подготвили богата програма с много музикални изпълнения и игри, конкурси и изненади за публиката. По време на концерта ще има конкурси за най-красиво писано яйце, за козунаци, както и конкурс за най-здраво яйце борец, в който и този път децата ще са най-активни.
Конни надбягвания с чистокръвни английски коне организират в русенското село Сандрово утре. Над 120 четириноги аристократи вече са записани за участие в надбягванията.

Монтана: Кино нонстоп и курбан от баба

Пътуващо кино с 3D прожекции ще забавлява монтанчани в дните около Великден, съобщиха от младежкия дом, който предоставя залата си за забавлението. Прожекциите започват днес, когато малчуганите ще се забавляват с "Книга за джунглата", "Ратчет и Кланк", "Първият отмъстител: войната на героите", "Ловецът: Ледената война", "Първият отмъстител". Първата прожекция започва в 11 часа, а последната - в 20,40. Същите филми ще бъдат показани и в събота, на Великден и в понеделник след това. Цената на билетите е по 6 и 7 лв., а на очилата, които са за многократна употреба - 1,99.
На Великден жителите на града могат да се забавляват и на общинския пазар, където ще има арт програма. Фондация "Бабина душица" ще раздаде курбан за празника и за здравето на празнуващите на тържището.

Полицаи пазят пред храмовете

Бдят за дребни крадци, пращат патрули по кварталите срещу бандити

МВР и общините въвеждат допълнителни мерки за сигурност в навечерието на великденските празници. Униформени ще бъдат разположени около всички храмове, където се очаква струпването на много хора. От МВР препоръчват посетителите на храмовете да внимават със свещите, да пазят стоящите около тях, да не се струпват на изходите и да не създават паника. Полицаите ще следят за дребни крадци, хора в нетрезво състояние и всевъзможни нарушения на реда, които биха могли да застрашат сигурността на гражданите. Ще се осъществява контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове. От пожарната вече са извършили проверки в над 1500 манастири и църкви, дали са предписания на поповете преди великденските богослужения за спазването на изискванията за пожарна безопасност. Сред честите констатирани нарушения са липса или неизправност на евакуационно осветление, липса или неактуализирана организация по пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни уреди за пожарогасене и др. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на противопожарните правила и норми. В близост до най-големите православни храмове ще дежурят полицаи, пожарникари, а където е необходимо, и служители на жандармерията.

Патрулни автомобили ще обикалят в кварталите, тъй като оперативните данни сочат, че са възможни опити за домови кражби през дните, в които хората отсъстват от жилищата си заради празниците.

Духовници миха нозете на 12 деца от домове

За първи път български духовници извършиха богослужебното последование "Божествено и свещено умовение". Те умиха нозете на 12 деца от столичното Първо помощно училище "Проф. дпн Г. Ангушев". Обредът се извърши вчера, на Велики четвъртък, след като преди това свещениците изнесоха Василиева св. литургия в храм-паметника "Александър Невски". Умиването на децата стана с благословението на патриарх Неофит.

Макар ритуалът да е залегнал в книгата с обредите на Българската православна църква, досега той не се е изпълнявал. От няколко години главата на Римокатолическата църква мие краката на затворници и бежанци. Това се прави по примера на Христос, който преди Тайната вечеря измива краката на 12-те апостоли.
"Живеем в трудни времена, в които сякаш самите основи на света около нас се разклащат. Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепило на морала и спойка в обществото, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне", каза в обръщението си към народа патриарх Неофит за Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай