30 000 без ток заради леден дъжд

30 000 без ток заради леден дъжд | StandartNews.com

Зареждат с храна и лекарства за Коледа село без ток. Четиримата жители на симитлийското Сухострел ще посрещнат и тази Коледа на тъмно. Но поне ще имат храна и лекарства за празника. "До седмица ще им качим всичко необходимо - хранителни продукти и илачи. Само ток не мога да им откарам. Селището е на цели 30 км от общинския център Симитли, а да се стигне до него е истински сървайвър", каза кметският наместник Живко Стаменов.

Училища затвориха, Белоградчик обяви бедствено положение

Градове и села в Северозапада бедстват без ток. 21 500 потребители от Видин са без електричество от понеделник, съобщиха от ЧЕЗ. Най-дълго без електрозахранване остана село Чил от община Кула. Трети ден без ток са и 3500 потребители от Монтанско. Причината за прекъснатото подаване на ток са скъсани 14 електропровода заради обледяване на жиците. Върху проводниците са нападали и ледени клони, откъснали се от дърветата. Пътищата до тях са заледени и затрудняват аварийните екипи. Във вторник 32 екипа не успяха да отстранят повредите. В сряда в тяхна помощ са командировани и служители на ЧЕЗ от Плевен и Бяла Слатина.

Във Видинско заради липсата на ток от сряда са затворени училищата в Чупрене и село Дреновец.

Кметът на Белоградчик Борис Николов обяви бедствено положение. То ще остане в сила, докогато електроразпределителното дружество ЧЕЗ отстрани авариите по електропреносната мрежа и спрат ледените дъждове. В 9 от селата на община Белоградчик и част от града няма ток от няколко дни. Пътищата са препречени от паднали по трасетата заледени дървета. По тази причина не работят някои от службите, а двете училища са пуснати във ваканция до края на седмицата.

Заради обледения район кризисният щаб призовава гражданите да не тръгват с коли към Белоградчик. Без ограничение могат да се движат само линейките и колите, които превозват хляб и хранителни продукти.

Наводнения в селата около Сливен

Дъжд наводни къщи по селата в Сливенско. В село Мечкарево вода е заляла приземни етажи и дворове. Изпратена е техника, която да отведе водите в близкото дере. Сигнали за наводнения идват и от селата Желю войвода и градчето Кермен. Частично са наводнени участъци от пътя село Ковачите-Сливенски минерални бани. Шосето от село Николаево към Сливен също е под вода.

Падналите дъждове в района на Сливен са 22 л/кв. метър. Нивото на река Тунджа е повишено с 30-40 см, но реката не е излязла от коритото си. "Стандарт" научи, че в язовир "Жребчево" има 375 млн. куб. метра вода при капацитет от 400 млн. На този етап нямаме проблеми, извършваме частично пускане, което е контролирано, обясни управителят на фирма "Напоителни системи"-Сливен Мустафа Мустафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай