14 в болница след сблъсък на трамваи (ОБЗОР)

14 в болница след сблъсък на трамваи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спирачките са износени, твърдят ватмани. Общината проверява за превишена скорост

Раздрънкан трамвай по линия №6 не успя да спре, удари другия пред него и прати 14 пътници в болница при страховита катастрофа вчера сутринта. Драмата се разигра малко преди 10 часа вчера в столицата. Ватманката на старата мотриса ТМ8 не успява да я овладее по наклонения релсов път на бул. "Христо Ботев" посока център и се удря със страшна скорост в задницата на спрелия на спирката преди кръстовището с бул. "Сливница" новичък полски "Pesa Swing 122", движещ се по линия №7. В това време хора се качват и слизат от предната мотриса. При удара голяма част от тях падат на земята, а пътуващите правостоящи и в двата трамвая се търкалят между седалките. Сред пострадалите е и жена в напреднала бременност, която за късмет е без тежки наранявания. Девет човека са откарани със счупвания и натъртвания по тялото в "Пирогов". Те са на възраст между 29 и 67 години. Една жена е откарана във Военномедицинска академия, трима - в ИСУЛ, а бременната жена - в Майчин дом. Пациентите са с травми по главите. Една от пътничките е със счупен нос.
От Столичния електротранспорт обясниха, че ватманката, причинила катастрофата, най-вероятно ще бъде уволнена, ако се установи, че се е движила с превишена скорост. "Няма оправдание за това разсейване", коментира шефът на фирмата инж. Иво Василев. Той посочи, че ватманката има и едно предишно произшествие, което обаче се е разминало единствено с материални щети. Колегите й обаче бяха категорични пред "Стандарт", че едва ли тя е причината за ПТП-то. Мотрисата, която е управлявала, е трябвало да бъде бракувана, а не да се изкарва на пътя, категорични са ватманите. Според тях тя е била с износени спирачки. При огледа на катастрофата е установено, че дистанцията между двата трамвая е била не повече от 5 - 6 метра, а по изискванията тя трябва да е минимум 50 метра.

В момента се разследва дали поради технически проблем трамваят не е успял да спре. Той е 35-годишен, произведен е в началото на 80-те години на миналия век, научи "Стандарт". Според друг очевидец, който се е качил от първата спирка в "Обеля 2", трамваят е имал проблеми още в началото и е пропускал с дистанция при спиране от 10-15 метра на част от спирките.

Очевидец: Все едно бомба гръмна

Очевидци разказаха, че ударът между двата трамвая е бил изключително силен. "Все едно бомба гръмна, обърнах се и видях как един човек виси през прозореца на единия трамвай", разказа мъж, който е бил сред свидетелите. В единия трамвай ясно си личаха следи от кръв. Заради катастрофата в пиковия час се образува огромно задръстване. За около 2 часа трамваите по линии 1, 6 и 7 се движеха по бул. "Мария Луиза" вместо по бул. "Христо Ботев".

Мотрисата е стара, но ремонтирана

Мотрисата, която нацепи един от новите трамваи вчера е от най-старите в парка на столичния „Електротранспорт", известни като 920. Те са произведени у нас преди 30 години, но наскоро са били ремонтирани и модернизирани, обясниха от общината. Оттам коментираха също, че в предишен инцидент с трамвай, в който ватманът е обяснил, че спирачките не са сработили, при разследващия експеримент се оказало, че системата работи.
При удара между двата трамвая вчера са нанесени материални щети за около 3-4 хил. лева. Старият е със силно деформирана кабина на ватмана и счупено панорамно стъкло, а другият е с пукнато задно стъкло и счупен буфер. Ватмани разкриха пред "Стандарт", че по-същото време в столичния квартал "Иван Вазов" мотриса с номер 702 се е блъснала в "Мерцедес", а в нея се е ударил друг трамвай. Нанесени са само материални щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай