10 мита за подводницата, която повтори съдбата на "Титаник"

Замесиха Ротшилд в трагедията на "Титан". Денят на бащата се оказа фатален. Животът на милиардерите свърши за 1 милисекунда

10 мита за подводницата, която повтори съдбата на "Титаник" | StandartNews.com

Експедиция "Титан" започна рано сутринта на 18 юни  тази година. Петима смелчаци трябваше да се гмурнат на дълбочина 3800 метра, за да огледат легендарния "Титаник" със собственика си очи, да помогнат на капитана на подводницата като си водят бележки за научния експеримент в дълбините на океана и накрая да се върнат на повърхността след 8 часа. Нещо обаче се обърка фатално в плановете. 1 час 45 минути след началото на гмуркането, комуникацията с батискафа изчезна. Четири дни хората по света отброяваха часовете - колко кислород ще стигне за оцеляването на екипажа, ако екипът е жив. Версиите за трагедията започваха от проблеми в комуникацията или в системата на баласта и стигаха до предположението, че подводницата се е заклещила в някоя от останките от корабокрушението и не е в състояние да се върне на повърхността. Десетки кораби претърсваха района. Вечерта на 22 юни собственикът на "Титан", Ocean Gate, обяви, че хората от екипажа са изгубени завинаги. Дни по-късно стана ясно, че катастрофалната имплозия на подводницата е била чута от строго секретна акустична система на Пентагона, която е предназначена за откриване на вражески апарати на големи дълбочини в океана. Системата записала експлозията на 18 юни - часове след като "Титан" започнал да се спуска към останките на "Титаник". Военноморските сили на САЩ извършили анализ на акустични данни и открили аномалия, съответстваща на имплозия или експлозия в общата близост до мястото, където комуникацията била загубена. Въпреки че не е била окончателна, информацията била незабавно споделена с екипа, отговарящ за търсенето на подводницата. Дали е така или това е първият от многото митове, които вече са надвиснали над трагедията, тепърва ще става ясно.

  • 1.Странните звуци

Звуци, наподобяващи чукане в подводница, засечени от канадски самолети три дни след като "Титан" изчезна, върнаха надеждите на милиони хора по света, че петимата туристи ще се разминат със смъртта. Това обаче се оказа напразна надежда в изпълнения с мистерии фатален случай. Претърсването на района със сонари даде отрицателен резултат според тези, които командваха спасителната операция. Експерти изразиха мнение, че това не е онова чукане, очаквано от цял свят. Изказа се предположение, че е възможно сонарите да са засекли няколко блъскащи се отломки от "Титаник". Безсмислена се оказа впоследствие и самата спасителна операция. Френският подводен апарат "Виктор 6000", пристигнал в района на трагедията около 12 часа преди кислородът на "Титан" да свърши, така и не намери нищо. По-лошото е, че дори и батискафът да бе идентифициран, това нямаше да доведе до оцеляване на екипажа. Оказа се, че план за изваждането му изобщо няма.

  • 2. Загриженият доведен син

Един от най-безстрашните хора на планетата намери смъртта си на подводницата. 58-годишният британски милиардер  Хамиш Хардинг бе известен повече с авантюрите си, отколкото със сделките. През 2019 г. той счупи световния рекорд за най-бързо околосветско облитане през двата полюса, а през 2020 г. стана един от първите хора, гмурнали се до Challenger Deep в Тихия океан - най-дълбоката точка в световните океани. Миналата година пък резервира място в космическия полет на Blue Origin. Докато светът стоеше притаен в 4-дневно очакване за съдбата на туристите, а доведеният син на Хардинг - Сас, пишеше постове как не е спал 2 денонощия, една снимка изтече в социалните мрежи и предизвика порой от възмущение. На нея се вижда как Сас е на концерт на любимата си рок група "Блинк-182" в понеделник - ден след изчезването на подводницата. Рапърката Карди Би написа, че ако се намира на мястото на Хардинг, би искала близките й да бъдат по-разтревожени за нея. Обвини го, че вместо да утешава майка си или да помогне в издирването, се поклаща в такт с музиката на концерта с приятелите си. Не е ли тъжно, че си милиардер и на никого не му пука за теб, попита тя. А  Сас наля масло в огъня на скандала като заяви, че не може нищо да направи и затова е решил да релаксира два часа от стреса. С думите си предизвика възмущението и на Линда, жената на милиардера. Оттук нататък тревогите й обаче стават двойни. Общия им син с Хардинг - 14-годишният Джайлс, вече даде заявка, че ще върви по авантюристичния път на баща си. Той стана най-младият човек, стъпил на Южния полюс.

  • 3.Най-безопасната подводница

Митът за най-безопасната подводница "Титан" зловещо напомня този за непотопяемия "Титаник" преди век. Е, оказа се, че това не е вярно за нито един от тях. Пълен фейк бяха и хвалбите, че подводницата разполага със уникална система за наблюдение на корпуса, която осигурява ранно откриване и предупреждение за пилота с достатъчно време за спиране на спускането и безопасно завръщане на повърхността. Нещо повече - докато Паркс Стивънсън, технически директор на филма "Титаник" изтъкваше, че загубата на комуникация с изчезналия подводен апарат е "изключително необичайно събитие", изтече официален доклад, в който подводницата се описва като експериментален плавателен съд, който не е одобрен или сертифициран от нито един регулаторен орган и може да доведе до физическо нараняване, инвалидност, емоционална травма или смърт.  Въпроси за безопасността на "Титан" са били повдигани многократно през годините. Още през 2018 г. служител на компанията писал доклад, че подводницата има конструктивни проблеми. В резултат на това бил уволнен. През последните няколко години подводницата е осъществила няколко туристически експедиции до "Титаник", при част от тях са регистрирани технически проблеми. Един от журналистите, който е разглеждал "Титан" преди година, се кълне, че плавателният съд имал само един бутон и се управлявал с помощта на контролер за видеоигри. Когато задал конкретни въпроси да компоненти на подводницата му било обяснено, че компанията е работила с НАСА и Боинг, за да гарантира безопасността на съда под налягане. Отговорът бил: "Всичко останало може да се повреди. Двигателите могат да се повредят, светлините могат да се повредят - но пак ще бъдете в безопасност." Когато обаче започнало спускането по онова време, се наложило да го спрат само на 37 фута под повърхността, защото се появил проблем с част от оборудването на платформата, свързана с подводницата. Това беше и повод режисьорът на "Титаник" Дейвид Камерън да изригне, че има приликите между двете трагедии. И преди, и сега е имало достатъчно предупреждения, които не са били взети под внимание

  • 4.Пазителят на тайната "Титаник"

 

Когато преди седмици Хардинг обяви, че ще е част от експедицията на OceanGate и че екипажът ще включва "няколко легендарни изследователи, някои от които са се спускали над 30 пъти до останките на "Титаник" от 80-те години на миналия век насам", никой не се усъмни, че има предвид Пол-Анри Нарголе - французинът, който е пилот на подводници и се смята за един от водещите експерти по изучаването на останките на "Титаник". Най-вероятно именно той е отговарял за подводницата по време на гмуркането. Бил е командир на подводница на Групата за подводна намеса, подчинена на френските военноморски сили. След военната кариера се посвещава на морска археология, като се специализира в претърсването на отломки от потънали кораби. Истински обрат в неговата кариера настъпва през 1986 г., когато  става ръководител на екипа от подводници към Френския институт за морски изследвания. Година преди това екип, ръководен от американския учен Робърт Балард, в сътрудничество с института, е открил останките от "Титаник". Така, преди 35 години, Пол-Анри Нарголе преминава за първи път покрай останките от "Титаник" на борда на френската подводница "Нотиле". Следват десетки плавания дотам, позволили да се извадят на повърхността няколкостотин предмета. Последната операция е отпреди 2 г. Но мит е, че животът на  френския милиардер, чиито авоари са за над 1,5 милиарда долара, минава с каузата за "Титаник". Новата му страст е да участва в издирване на изчезнали кораби и самолети, както и в намиране на останки от тях. Името му се завъртя и при издирването на останките през 2010 г. на самолета Еърбъс A330-203, изчезнал по време на полет от Рио до Париж.

  • 5.Връзката с Космоса

Твърди се, че подводницата "Титан" не е кръстена само на потъналия легендарен кораб. А има връзка и с една голяма космическа мистерия. Едно от най-шокиращите открития, за последните 15 годни, бе точно колко пейзажът на луната на Сатурн - Титан, прилича на тази - на Земята. Знаеше се, че като нашата синя планета, повърхността на Титан е обсипана с езера и морета; има водни канали, острови, дъждовни облаци и, може би, дори дъги. Огромната луна на Сатурн бе доказана, че е мокра. Мистерията се заплете, когато се разбра, че водата на Титан е всичко друго, но не и H20, тъй като при температури на повърхността, които падат до минус 140 градуса под нулата, няма как да вирее течна вода. Оказа се, че тя е смесица между метан и етан. Митът, че Титан е мокър свят със своя собствена извънземна вода, бе широкоразпространена теория сред планетарните учени и накара много предприемачи да кръстят на нея новите си иновативни продукти. Те се прехласнаха и по неземните острови на Титан, по които вълни няма. Защо е така, учените дълго време не можеха да обяснят- Тайната падна през 2013 година, когато корабът на НАСА "Касини" засне серия от фотографии на най-голямото море на Титан - Лигея Маре. Оказа се, че то е съставено от течни хидровъглероди, които са изключително спокойни и без почти никакво движение. Внезапното изчезване на островите по тези извънземни морето се разбра откъде идва. Причината е в огромни мехури от азот, етан и метан, които се издигат от дъното на океана. Те не са истински земни маси, а са просто области от бълбукащи течности, които се формират, а после изчезват.

  • 6.Мъртъв за милисекунда

Жив една милисекунда, мъртъв на следващата. Така бивш лекар на Военноморските сила на САЩ обобщи какво се е случило в трагичния последен момент на петимата участници във фаталното гмуркане до "Титаник". По думите му те са били смазани моментално от имплозията. Според него тези, които са били на борда, най-вероятно дори не са знаели какво им се е случва, не са разбрали имплозията. Според друг експерт при налягане 420 атмосфери, при имплозия, главата става с големина на пинг-понг само за около 50 милисекунди. Никълъс Ротерман, дълбоководен еколог от Университета на Портсмут, Обединеното кралство, твърди, че ако такава имплозия действително се е случила, налягането е щяло да убие обитателите почти мигновено: "Ако е имало пробив в корпуса, обитателите биха са се удавили в океана почти моментално", казва той.Има обаче и друга теория, която в последно време набира скорост в мрежата. Според тях няма сценарий, при който да загубиш едновременно и комуникация, и тракинг сигнал, освен пълно и катастрофално разрушаване на подводницата. И тъй като още по време на спускането подводницата е започнала изведнъж да изхвърля всички тежести, това означава, че екипажът е искал спешно и веднага да изплува. Това обаче означава само едно - те са започнали да чуват пукането и са знаели, че подводницата е обречена още преди да започне имплозията. Било е ужасяващо!

  • 7.Прабабата от Титаник

Защо Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, се захваща с подводните турове с туристи-милионери? Опитват се да ни убедят, че е само за пари. Не, оказва се, че е сантиментална семейна връзка, свързана с кораба "Титаник". Жена му е роднина на пътници, загинали при потъването на кораба през 1912 г. Уенди Ръш е пра-правнучка на Изадор Щраус, който е съосновател на универсалния магазин Macy's, и Ида Щраус, които са били сред най-богатите хора на борда по лайнера. Оцелели разказват, че двамата отказали да се качат на спасителна лодка, за да има място за повече жени и деца. Тяхната трагична любовна история е изобразена във филма на Джеймс Камерън, който включва сцена, показваща възрастна двойка, която лежи в леглото, докато водата се издига около тях. Уенди Ръш е наследница на една от дъщерите на двойката, Мини Щраус.

61-годишният Стоктън Ръш e главен изпълнителен директор на OceanGate - компанията, която организира подводното пътуване до останките на "Титаник". През годините той си е извоювал репутацията на нещо като съвременен Жак Кусто - любител на природата и авантюрист. Натрупал е близо 12 млн. долара, въпреки че произхожда от много по-заможен род и може да си позволи да не работи. Семейното състояние започва да се множи от дядо му, който от беден ирландски имигрант се превръща в директор на Standard Oil още на 33-годишна възраст. През целия си живот Ръш е бил дълбоко убеден, че морето, а не небето, предлага на човечеството най-добрите шансове за оцеляване, ако или когато повърхността на Земята стане необитаема. "Бъдещето е под водата, то не е на Марс. Ще имаме база под водата. Ако изхвърлим тази планета на боклука, най-добрата спасителна лодка за човечеството е под водата", обичал да казва той. По ирония на съдбата, неговите останки остават във вечността точно там.

  • 8.Фаталното кубче на Рубик

19-годишният пакистанец Сюлейман Дауд, който загина в подводницата "Титан" заедно с баща си, е взел със себе си кубчето на Рубик, защото искал да постави световен рекорд. Това твърди майка му, която очаквала дни наред на кораба майка страшната новина за погубеното си семейство. Тя твърди, че младежът бил толкова обсебен от рекорда, че взел със себе си дори фотоапарат, за да заснеме момента. Сюлейман е бил студент в университета Стратклайд в Глазгоу, Великобритания. А баща му, който е британец, произхождал от една от най-богатите пакистански фамилии, притежаваща Dawood Hercules. Говорейки за сина си, Дауд казва, че Сюлейман толкова много обичал кубчето на Рубик, че го носел навсякъде със себе си и заслепявал зрителите, като решавал сложния пъзел за 12 секунди. Тя разказва, че планирала да отиде със съпруга си да разгледа останките на "Титаник" още преди две години, но пътуването било отменено заради пандемията. Тогава се отдръпнала, за да даде път на сина си, който много настоявал да присъства на това пътешествие. Лелята на Сюлейман, Азмех Дауд обаче разказа съвсем друга версия. Тя твърди, че племенникът ? е бил много уплашен и се е съгласил да отиде на експедицията само защото е било важно за неговия "обсебен от Титаник" баща. Младежът казал на роднините си, че е обезпокоен за сигурността на експедицията и "не е много готов за нея". Тъй като пътуването съвпаднало с Деня на бащата, той просто искал да угоди на своя.

  • 9.Джойстикът на "Лоджитек"

Седмица след трагедията, останките от разрушилия се батискаф "Титан" бяха извадени на сушата в Нюфаундленд, Канада. Изваждането им е от ключово значение за разследването. Към момента най-логичната версия се очертава около проблемите със здравината на корпуса - той е бил от необичайна за такива апарати комбинация от карбонови влакна и титан, която корозира с времето. Дори най-миниатюрен пробив в корпуса би имал фатални последици на дълбочината, на която се е намирал батискафът. По същото време телевизиите показваха големи парчета от корпуса, включително запазени снопове от кабели и апаратура. По същото време социалните мрежи завъртяха кадри, на които се твърди, че е джойстикът на "Лоджитек", управлявал подводницата на дъното на океана. На снимките се вижда игрови джойстик, заровен в пясъка на океанското дъно. Доказа се, че кадърът е подправен и е добавен по-късно. Снимката е от документален филм на Би Би Си от 2020 г., като кадрите са заснети още през 2015 г. и показват дъното на Тихия океан, а не Атлантическия, където се намира "Титаник". От американската брегова охрана също обориха твърденията. От компанията OceanGate - собственик на подводницата, още по време на издирването признаха, че някои от частите му са комерсиално закупени от обикновени магазини. Сред тях е и джойстика на фирмата "Лоджитек".

  • 10. "Титаник" взима жертви 111 г. по-късно

Поредица от конспиративни теории наводниха социалните мрежи седмица след трагедията. Едни твърдят, че подводницата е намерена, но празна. Други, че милиардерите нарочно инсценирали смъртта си, за да избегнат сериозни проблеми с данъчните. Най-разпространена е версията за дългата ръка на фамилията Ротшилд. Коренът на конспирацията тръгва отпреди 111 години назад в нощта, когато потъва Титаник. Митът е, че семейство Ротшилд в началото на XX век се опитвали да създадат Федералния резерв на Съединените щати, но били срещнали мощна опозиция. В редиците й били Джон Джейкъб Астър IV, Бенджамин Гугенхайм, Исидор Страус и Джордж Дънтън Уиден, които  загиват на "Титаник". Според конспирацията айсберг не е имало, а корабът умишлено бил потопен от семейство Ротшилд, за да осъществят финансовите си планове. Всяко едно спускане до останките от кораба обаче можело да открие истината - непотопяемият плавателен съд всъщност бил саботиран на първото си плаване. Трагедията с "Титан" имала за цел да откаже изследователите от последващи спускания до останките. Загиналият екипаж не бил случаен, тъй като французинът ровел из тратедията вече 30 години и бил напът да извади нова версия, директорът бил от родата на един от загиналите в Титаник, а бизнесът на пакистанецът бил свързан с организация, която била конкурент на финансовия гигант.   Истината е, че обвиняването на Ротшилд за смъртните случаи на "Титаник" е просто част от глобалната конспиративна теория, че контролира света чрез парите си, а подобни схващания съществуват още от появата на фамилията и замогването ?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай