"Стандарт" със световна награда за карикатура

"Стандарт" със световна награда за карикатура  | StandartNews.com

Илиян Савков бе отличен за шаржа си на Янукович

За втора поредна година карикатура на "Стандарт" получи специална награда на "World Press Cartoon" в Синтра, Португалия. Творбата е дело на художника ни Илиян Савков.

Това е форумът, на който се състезават вестникари карикатуристи от целия свят. Конкурсните секции са три - политическа карикатура, гаг (вицова) карикатура и шарж.

Раздават се едно Гран при и по една първа, втора, трета и по две специални награди в трите раздела. Вестник "Стандарт" стана прецедент с присъствието си за втора поредна година сред отличените в това състезание. Този път наградата е в раздел "Шарж", който сред професионалистите се ползва с особено голям респект. Анфас и профил е бившият президент на Украйна Владимир Янукович.

Тенденциите в съвременната карикатура са очертани в сферата на художественото, критичното, журналистическото, философското, провокативното и смешното в стотиците творби.

Ехото на световните проблеми и противоречия е намерило място в разкошния каталог на изложбата.

Струва си да отбележим и големия успех във форума на колегата Чавдар Николов от вестник "Преса", който спечели втора награда с творба за вируса ебола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай