Соня Йончева: Концертът на 31 август – ново начало

Площадът пред „Свети Александър Невски“ е митично и магично място, казва световната прима

Соня Йончева: Концертът на 31 август – ново начало | StandartNews.com

„Надявам се, че концертът ни с Пласидо Доминго на 31 август в София ще се превърне в символ на ново начало. Ще бъде с нова енергия и с голям замах. Площадът пред „Свети Александър Невски“ е митично и магично място – хората се събират там за радости, за тъга, за протести. Когато запитах „Пласидо, искаш ли да пееш с мен?“, той отговори веднага: „Разбира се, къде?“, разказа по БНТ Соня Йончева. Световното сопрано и гениалният тенор, които ще излязат пред 5000 меломани в сърцето на столицата, се познават от дните на първия международен конкурс, на който българката печели голямата награда – „Опералия“. Когато на финала става ясно, че тя е безапелационният победител, съпругата на Доминго му казва: „Нали ти казах, че тя ще е първа“. 

„Той има много бащинско отношение към мен, а и семействата ни отдавна са близки“, сподели още Соня Йончева. Самата тя е под знака на емоциите, свързани не само с концерта на 31 август в България, но и с представянето на новия й албум „Rebirth“. Италианската му премиера е на 18 ноември в „Ла скала“ в Милано, а през декември предстои турне.  А когато миналата година Соня Йончева изпълнява „Заблеяло ми агънце“ в Залцбург, цялата зала плаче. После й казват: „Нищо не разбрахме от това, което пееш, но явно твоята страна е много специална“.

Соня Йончева коментира, че песните в „Rebirth“ са много стари, някои от тях датират от преди 500 години. „Изкуството се преражда, взирайки се в миналото на човечеството. Културата не за първи път преживява затруднения“, категорична е звездата на класиката по темата за проблемите в арта заради корона кризата.                     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай