Разкажи ми приказка

Новият албум на Мартин Денев е като шоколад с люти чушки

Разкажи ми приказка | StandartNews.com
  • "Fairy Tales" - провокираща и елегантна комбинация от електронна музика, пиано, гайди и етноритми
  • Новият албум на Мартин Денев е като шоколад с люти чушки

"Разкажи ми приказка!" Няма дете, което да не е отправяло такава молба към родителите си. А тези, които са били готови да я изпълнят, знаят, че това никак не е лесно. За някои разказването на приказки може да е дарба, но всъщност е старинно изкуство, което се практикува от хилядолетия и още е живо някъде по света. В Мароко например го наричат "икаят" и хората, които го владеят, са на особена почит и уважение. И до ден днешен на прочутия площад "Джемаа ел Фна" в Маракеш има разказвачи на приказки, които събират огромни тълпи от слушатели и нито киното, нито сериалите по телевизията могат да ги засенчат. Приказки се разказват по много начини, важно е да погъделичкаш въображението и да го накараш да създава нови светове с помощта на думи, картини, звуци.

Мартин Денев разказва на 7-годишния си син музикални приказки. Чудни истории за дракони, феи и странници той събра в поредния си отличен албум  Martin Denev Ethno Venture "Fairy Tales" ("Приказки") EP,  издаден от австралийския лейбъл Issamin.

Потомственият музикант и пътешественик, който живее на Бали и в България,  отказва да намали темпото и да превключи на по-ниска предавка във времето, когато светът е спрял. И докато сцени, концертни зали, клубове, барове и ресторанти са затворени, той тръгна на ново пътешествие - към дълбините на Балканската музика.

На тази неизследвана от него територия се случват петте истории от албума. В тях с неговата запазена марка - изискана електроника, подплатена от аналогови синтезатори, са преплетени български и балкански етнически и фолклорни елементи.

Мартин хваща слушателя за ръка и го повежда от девет планини в десета, в гори тилилейски, където бродят странни магически създания, всяко със своите страсти и мечти. Приказките му са смесица от народни предания и фентъзи, а етномотивите, гайдите, неравноделните тактове и модерното елетронно звучене са в изключителна хармония. Провокираща и елегантна комбинация - като шоколад с люти чушки.

Албумът започва с "Меланхоличната принцеса" /"The Мelancholic Princess"/. Но коя е тя? Синтезаторите я разхождат сред звездите в необятното космическо небе, а тъжните тракийски напеви я връщат към жътварките с бели кърпи и прегорели от слънцето лица. Мержелее се сянка да невеста, зазидана в мост, която нощем ридае, а в следващия момент се появява  принцесата, затворена във висока кула, кършеща ръце за отлитащото време.

Следващото парче - "Танцът на самодивата" /"Dance of the Wood Nymph"/, започва леко и ефирно, като боси крака, притичващи по росна трева. Но постепенно се примесват звуци от други вселени, ритъмът се завихря,  някъде в далечината се завърта северняшко безкрайно хоро, ситненето преминава в транс. Затворени очи, крака, стъпващи леко и бързо ... върху жарава. Нестинарка ли е?

Гайди, които те докосват "под лъжичката".  Ритъм като сърдечния - там, тъ-там, там. Безкомпромисно акустично пиано. Лутане между горната и долната земя, далечни хлопки, мистични гласове. И ритъмът, който те връща там, от където си тръгнал - там, тъ-там, там. Това е "Скитникът" /"The Wanderer"/.

Странно същество, всяващо страх и ужас, но с нежна и свенлива душа - "Момата Дракон" /"The Dragon Maiden"/. Тя е сама и неразбрана, мига с дългите си ресници, рее се в небето и мечтае да срещне своя герой, който зад люспите и огнените езици на ламята да види красотата й. Изненадващият ефект идва от Fender Rhodes пианото, което леко влиза в етнотемата и я преобразява.

Патриархален, самодоволен, но влюбен - "Влюбеният вълк" /"The Wolf In Love"/. Мартин се заиграва с ритъма 9/8 и влиза в дебрите на Балканската музика с ориенталски привкус, омекотяван от акустично пиано, поднася темата фино, деликатно.

Целият албум е белязан с майсторските клавишни умения на артиста. Традиционни перкусии, необичайни комбинации, внезапни  завои и неочаквани обрати - "Приказките" са тръпка и приключение. И така, време е да разгърнете клоните и да пристъпите в омагьосаната гора ...

Този албум е направен с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура - България.

https://music.amazon.com/artists/B08ZY6WBH7/martin-denev-ethno-venture?fbclid=IwAR1neTTXKI6rTHEaujaB5EnYODdWXQMH_Azo5134zV1F8N2CXEgTtRA4OPA

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай