Четвъртък,

Показват швейцарска следа в българската история

От: Рачо Рачев -
137
Показват швейцарска следа в българската история
A
A
A

Изложбата „Швейцарската следа в българската история“ бе открита днес от вицепрезидента Илияна Йотова. Експозицията, подредена в Националния военноисторически музей, е посветена на 142 години от Освобождението на България.

За първи път се представят швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и във Варна.

„Тези произведения показват силния отзвук в цяла Европа от национално-освободителните борби на българския народ, потушаването на Априлското въстание, Руско-турската освободителна война. Неслучайно много велики умове започват да говорят за един народ – българския, който пет века е задушаван под турско робство и се бори за свободата си“, посочи в приветствието си вицепрезидентът Йотова.

„На платната са запечатани образи, към които често трябва да обръщаме поглед, да препрочитаме поуките от историята“, каза Йотова.

Идеята се корени години назад, когато в Швейцария е организирана изложба с текстилни кърпи, произведени в печатниците в кантон Гларус. Тогавашният български посланик Меглена Плугчиева е присъствала на откриването и е била изненадана, че част от този текстил отразява български исторически сюжети… Още в годините около Априлското въстание и в годините на войната Швейцария и цяла Западна Европа обръщат поглед към България.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22-ри март, а от 2-ри април до 29-и април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички