Плеяда любимци от големия и малкия екран минаха по червения кили на „Златната липа"

Снимка: Жейна Желева

Плеяда любимци от големия и малкия екран минаха по червения кили на „Златната липа" | StandartNews.com

В Града на липите беше тържествено открит Международния кинофестивал за ново кино

С мажоретно шествие, духова музика и водосвет стартира третото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа". По червения килим към залата на Старозагорската опера преминаха куп любими български киноактьори, режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни. Шпалирът от зрители сърдечно приветства дойенът на българскоти кино Васил Михайлов и неговите колеги от по-старото и средно поколение - Емилия Маркова, Илка Зафирова, Мария Сапунджиева, Екатерина Евро, Любен Чаталов, както и по-младите Симеон Лютаков, Биляня Петринска, Веселин Плачков. Изпълнителят на роляка на Дякон Левский бе и водещ на офциалната церемония по откриването на фестивала в препълнената зала на оперния театър.
„Третото издание на този прекрасен фестивал е най-успешно досега, още по-радващото е, че всеки следващ ще бъде все по-успешен. Това показва, че българската култура и изкуство се развиват. За мен е чест да бъда сред толкова големи имена, творци на българското кино, което се развива бурно в последните години", заяви в приветствието си към участниците и зрителите старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Той поздрави специално тазгодишнията носител на голаматга награда „Златната липа" големия български аткьор Васил Михайлов, роден израсъл в Стара Загора.
„Трудно се провокира и поддържа вкуса към европейско кино. Оценявам вашето доверие и съм убедена, че сред всички селектирани 34 филма от 16 държави, вие ще намерите най-доброто и най-хубавото за вас", заяви от своя страна директорът на фестивала Магдалена Ралчева.. Тя припомни, че тази година тойт минава под знака на 100-годишнината на българското кино. На този знаменателен юбилей са посветени някои от най-новите български ленти в конкурсната и извънконкурсната програма, както и куп съпътстващи прояви – срещи с любими актьори и режисьори, изложби, премиери на книги от кинотворци.
На публиката се представи и международното жури, с преддедател режисьорът, продуцент и създател на много документални и игрални филми – проф. Станимир Трифонов. В състава му са още литовската актриса Агне Грудите, Мерседес Гаспар – испански режисьор, Християн Жаак Нууди, от Естония, оператор на призьора от миналата година „Керту" и белгиецът Вивиан Гоффетт сценарист на лентата „Ям Дам", която на миналогодишното издание на фестивала бе отличен от Съюза на българските филмови дейци със специално отличие.
Фестивалната програма стартира тази вечер с украинския филм „Русалке моя, моя Лорелай". Той бе представен от режисьорът Нана Джорджадзе, изпълнителката на главната женска роля в Катерина Молчанова и продуцентът Валерий Калмиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай