Печалният свят на Стив Кътс

Печалният свят на Стив Кътс | StandartNews.com

Художникът описва болестите на съвремието

Немалко хора имат една наивистична и умилителна представа за изкуството, според която то е романтично, отнесено и определено само за нежните души. Напротив: истинското изкуство е пробивно, то разкрива скритите структури на всичко наоколо и е като сонда, проникваща в недрата на земното. Художникът Стив Кътс е най-добрият пример за човек, чиито творби безмилостно разкриват безбройните недъзи на съвремието, и то по-особено зловещ начин. Любимите теми на Кътс са консуматорството, зомбиращите технологии, конформизма, липсата на ценности и изобщо всякакви модерни болести, които никак не са за подценяване.
Кътс е илюстратор и аниматор, който живее и работи в Лондон, а рисунките му са едни от най-споделяните в социалните мрежи и интернет. "Кое ме вдъхновява ли? Веднага ще ви кажа. Човешкото безумие. То е безкрайно и вечно", твърди британския художник. Смята, че изкуството би могло да бъде катализатор за промяна. И е убеден, че работата не трябва да се превръща в рутина и вездесъща надпревара за богатство.
Стив и автор на няколко филма - "Човек", "Какъв лов" и "Как ще умреш", в които черният му хумор влиза в комбинация с важните предупреждения към човечеството. Преди да стане художник на свободна практика, Кътс е работил по проекти за най-мощните компании в света - Кока-Кола, Гугъл, "Рийбок", "Нокия", Сони", "Тойта" и много други. Твърди обаче, че свободата е най-важното нещо за един човек на изкуството и за нищо на света не би се върнал в бизнеса. Ето кои са най-известните му рисунки, всяка от които има буквално милиони гледания в интернет.

Зомбираните атакуват

Смартфонът бе едно от големите изобретения на новия Милениум, но пораженията, които нанесе върху истинската комуникация са колосални. Погледът рядко вече търси чуждото око и предпочита малкия дисплей.

Капан за наивници

Немалко са свършили така. Връзката между щастие и пари е здраво захванатия възел на съвремието и същевременно - най-голямата измама.

Консумирайте консумация

Кръговратът на нещата в най-чистия им пазарен вид. Моделът на раждаш се, консумираш и умираш изглежда като единствената модерна философия.

Коледата невъзможна

Празниците преминаха, но принципът, на който са протичат, е иманентен. Никой не вярва в Дядо Коледа, но всеки смята, че ако не изхарчи поне 500 лв. за подаръци близките ще му се обидят. Надпреварата за покупки е омагьосан кръг, от който няма излизане.

Корпоративния ад

За мнозина думата "екология" означава излишен лукс, който могат да си позволят само най-напредналите държави. Истината обаче е, че грижата за просперитета на корпорациите е несравнимо по-активна от грижата за планетата.

Онзи 1 %

1 % от хората на планетата разполагат с 50 % от благата й. Това трябва да е достатъчно, за да ни убеди в не чак дотам високата справедливост, която демокрацията и капитализмът уж обещават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай