Овации за две красиви жени в Хасково

Овации за две красиви жени в Хасково | StandartNews.com

След годините в НАТФИЗ театралната сцена в Хасково отново събра двама известни състуденти - режисьорът Стайко Мурджев и актрисата Радина Кърджилова. Възпитаниците на професор Пламен Марков за първи път след дипломирането си участват в общ проект - пиесата "Мърлин Мърло" на Николай Коляда. Премиерата на трупата, наречена на големия Иван Димов и с и.д. шеф Елин Рахнев, мина с овации на трети април.

В интерпретацията си на текста на мрачния гений на новата руска драматургия Стайко Мурджев смесва с лекота стиловете. Той залага на драматично-писихологически похват, за да стигне до еклектиката. "В творбата на Коляда има откровени препратки към Чеховите "Три сестри" и към "Трамвай Желание" на Тенеси Уилямс. Така че "Мърлин Мърло" всъщност е постмодерна, иронична смесица между тестовете на двамата", казва Мурджев. "В същото време спектакълът носи по-радикален език - но се надявам той да не обърка публиката, а по-скоро да сработи за откриване на смисли. Надявам се зрителят да излезе от залата развълнуван от смислите на живеенето в пиесата, а не от тези на говоренето и от чисто забавленческата страна, която съществува вътре", коментира Стайко.

"За първи път ми се случва да бъда в представление с подобен код и жанр. Предизвикателствата на ролята бяха безспирни към мен - и като към актриса, и като човек", признава Ирмена Чичикова, която изпълнява ролята на Мърлин Мърло. Носителката на "Аскеер" за първи път се среща, както със Стайко Мурджев, така и с публиката в Хасково. В кожата на нейната сестра Ина пък влиза Радина Кърджилова. Васил Дуев и Дамян Тенев са другите, на които 31-годишният режисьор е гласувал доверие. Автор на музиката е Петър Дундаков, който подсилва експресивността на текста. Сценографията е на Марина Райчинова - тя окрупнява характеристиките на бита, вадейки го от всекидневието и дребнавото.

"Бъдещето на спектакъла е в ръцете на зрителите в Хасково - дали те ще ни "качат" на ниво университет или ще останем в ТВУ. Дали ние ще намерим своя адресат или представлението ни ще бъде "мъртво родено", категоричен е Мурджев. "Мърлин Мърло" е поставяна в Англия, Канада, Унгария, Югославия и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай