Мур не си взе "Златната палма"

Мур не си взе "Златната палма"  | StandartNews.com

Джулиан Мур спечели за първи път едно от най-престижните отличия в света на киното - "Златна палма" за най-добра актриса в Кан, но не успя да си го вземе. 53-годишната звезда получи признание за ролята си в "Карта на звездите", новата провокация на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг. Мур беше на представянето с колегите си Робърт Патинсън, Джон Кюсак и Мия Усиковска, но, изглежда, не е очаквала да триумфира и си замина преди фойерверките.
Гран при отиде напълно очаквано за мнозина при един от любимците на критиците край Ривиерата - турския режисьор Нури Билже Джейлан. В биографията си той вече има "палми" и призове за "Отчуждение", "Климати", "Три маймуни" и "Имало едно време в Анадола". За неговия нов 3-часов "Зимен сън" не се знаеше почти нищо преди прожекцията в Кан. Джейлан посвети "палмата" на турските младежи, "които загинаха по време на антиправителствените вълнения през последната година".

За най-добър режисьор бе обявен Бенет Милър за "Ловец на лисици". За него това е първо голямо европейско отличие, макар да спечели слава с филма си "Капоти". Най-добър актьор стана британецът Тимъти Спол за превъплъщението му в художника Джоузеф Уилям Търнър от филма "Мистър Търнър" на режисьора Майк Лий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай