Мият лампите в НДК за първи път от 10 години

Мият лампите в НДК за първи път от 10 години | StandartNews.com

София. Всички 10 000 лампи в Националния дворец на културата (НДК) ще бъдат измити за първи път от 10 години. С тази задача са се заели служителите в Двореца на културата по нареждане на новия директор Мирослав Боршош.

Над 2000 лампи блеснаха в НДК само за седмица, а още толкова ще са измити до дни. Всяка една лампа от хоризонталните структури в Мраморното фоайе и третия етаж на НДК беше свалена, измита и обратно поставена, а изгорелите крушки - подменени.

В момента се мият лампите от двете вертикални структури в Централното фоайе, които са 1600 на брой. Измиването им ще продължи повече от две седмици, защото за демонтажа и монтажа им се използва специална хидравлична стълба, която се издига на 50 м височина.

Идеята на новото ръководство на Двореца е да бъдат измити всичките 10 000 глобуса. Ще бъде почистена и ламперията на високите и трудно достъпни места. Предвидено е почистване и на уникалните произведения на изкуството, с които НДК разполага.

Толкова мащабно почистване в НДК не е правено повече от десетилетие, хвалят се натоварените със задачата. "Това е само видимата част на амбициозната задача, която сме си поставили – да върнем пълния блясък на Националния дворец на културата", каза директорът Мирослав Боршош.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай