Меркел осъди коментарите на САЩ за ЕС

САЩ не коментират, разговорът бил частен

Меркел осъди коментарите на САЩ за ЕС | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел обяви презрителните забележки на американските дипломати за ролята на Европейския съюз в украинската криза като "напълно неприемливо", заяви нейният говорител в петък, предаде Ройтерс.

В медиите излезе телефонен разговор на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, в който тя казва „Майната му на ЕС" (And you know ... Fuck the EU). Разговорът е бил с американския посланик в Киев Джеф Пайет.

Германският говорител Кристина Вирц изтъкна, че Меркел хвали работата на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън, която води усилията на съюза като посредник в преговорите между президента на Украйна Виктор Янукович и опозицията.

"Канцлерът намира тези изказвания за напълно неприемливи и иска да подчерта е, че госпожа Аштън върши изключителна работа", каза Вирц на пресконференция.

Нюланд отказа да коментира изтеклата информация, отбелязва Франс прес.

"Не искам да коментирам частен дипломатически разговор", каза Нюланд пред журналисти в Киев след разговори с опозицията и президента Виктор Янукович.

Но по-късно тя заяви, цитирана от Ройтерс, че записването е „доста впечатляващ занаят", но поясни, че записът няма да навреди на връзките й с украинската опозиция.

Тя също отхвърли руски твърдения, че антиправителствени екстремисти са обучавани в американското посолство в Украйна, наричайки го „чиста фантазия".

Европейската комисия не пожела да коментира съдържанието на прихванатия разговор.

Не коментираме съдържанието на прихванатия разговор, по такива течове по принцип не взимаме отношение, заяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Пиа Аренкилде Хансен. "Частните разговори не са част от нашите усилия в подкрепа на Украйна", добави тя.

"Оставаме напълно ангажирани с всички наши международни партньори, които търсят политическо и мирно решение на настоящата криза в Украйна, продължаваме да работим, както досега", допълни Хансен.

Загрижени сме за друго - как да помогнем на украинците да се справят с настоящата криза, да започне политически процес, който да доведе до решение на кризата, заяви говорителят.

Говорител на Катрин Аштън, отговаряща за външната политика на ЕС, вече заяви пред Ройтерс, че няма да коментира разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай