Мария Калас вдъхновява в Пловдив

Ивана Папазова го докарва на класическа визия

Мария Калас вдъхновява в Пловдив   | StandartNews.com

Пловдив. Елена Алексиева и Ивана Папазова от театъра под тепетата посветиха моноспектакъла "Глас" на великата певица.

Две жени и един мъж се оказаха дълбоко вдъхновени от Мария Калас. Вече известната писателка Елена Алексиева сътвори пиесата "Глас", а впечатляващата Ивана Папазова от пловдивския театър я играе като моноспектакъл под режисурата на оригиналния Калин Ангелов.

Столичани ще гледат представлението на 16 юли от 21 часа във Военната академия от афиша на "София Моно 2013". Оказва се, че текстът има дълга предистория. Ивана признава, че се среща с "Глас" още преди две години. Именно тогава е и своеобразната му премиера, но "на маса" или по-точно - в различни заведения и арт галерии. През онзи период Ивана работи непрестанно - с Калин и Елена, която неотдавна бе номинирана от списанието за литература и изкуство Hayden's Ferry Review (издание на Arizona State University) за американската награда The Pushcart Prize: Best of the Small Presses series. Алексиева, която вече натрупа червени точки с "Терапевтът" в Народния, присъства на всяка от репетициите на "Глас", редактирайки текста в движение, достигайки пълно сливане и стопроцентова хармония с актрисата. Неслучайно Ивана твърди, че пиесата е огледало на живия живот.

Героинята, Виктория Глас, е фиктивен образ. Папазова майсторски пресъздава жена, обречена да бъде във вечна сянка на блестящата певица. Виктория става свидетел на възхода и падението на Мария Калас, преживявайки своите равносметки. Подобно на всички артисти и пред нея стои фундаменталният въпрос - дали да продължи кариерата, или да се откаже от сцената завинаги? Цялата концепция за персонажа е интригуваща и революционна, а демонстрира и несъмнен талант. "В момента ме вълнува само театърът. През лятото ще репетирам в "Пет жени в еднакви рокли". Премиерата е на 11 септември в Пловдив. През есента ще снимам в български филм", споделя Ивана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай