Любо Киров: Няма да се раздават пари "на калпак"

Има ясни критерии, заяви музикантът

Любо Киров: Няма да се раздават пари "на калпак" | StandartNews.com

Новината за държавни компенсации при музикантите раздели гилдията на две заради твърдението, че помощи ще се раздават „на калпак“. Изпълнителят и музикален продуцент Любо Киров заяви в „Лице в лице“, че става въпрос за недоразумение, от страна на хората, които не са се запознали в детайли с предложението. 

„Когато има 500 артисти, които са инициатори, това не означава, че тези хора ще взимат пари. Те инициират – който попадне в критериите за даване на тези пари, да кандидатства, ако е декларирал доходи по дейността си. Никой не е казал, че ще се раздават на хора, които недекларират доходи“, каза Киров. 

Относно предложението на Ицо Хазарта – помощите да са съобразени с данъците, Киров посочи, че го подкрепя напълно, но ще излезе солено на държавата. 

„Аз съм си плащал данъците и ако трябва да ми дадете 20% компенсации от половин милион декларирани доходи – това са едни 100 хил. лв. Хубаво ли е Ицо Хазарта и Любо Киров да взимат по 100 хил. лв. помощ? Мен не ме е срам, че съм изкарал пари от музика и песни“, коментира изпълнителят. 

По думите му той очаква успешните изпълнители, които имат високи хонорари, да не кандидатстват по въпросната програма. Той добави, че вече се е възползвал от други финансови мерки на държавата като юридическо лице. 

Изпълнителният директор на Българската музикална асоциация Весела Кондакова коментира, че ситуацията е извадена от контекста, защото тези компенсации са плод на едногодишни усилия, като първото писмо от бранша към институциите е изпратено на 13 март 2020 г. 

Тя отрече, че финансирането се осигурява предизборно и добави, че през изминалата година е имало и други мерки за подпомагане на музикантите, но тези обхващат група, която не е била обхваната досега – музикантите на свободна практика. 

Киров обясни, че има няколко критерии за отпускане на държавна помощ: деклариране на доходи от дейността; творческа биография; активна дейност...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай