Гледаме Ламбо по БНТ2

„24 часа дъжд“ и „Князът“ са сред хитовете на малкия екран

Гледаме Ламбо по БНТ2 | StandartNews.com

Поредна порция кино и сериали предлагат от БНТ2. В четвъртък, 14 май, от 22 часа е първият епизод от „Денят на бащата“, тъжната история за отчуждението, изневярата и раздялата в семейното огнище на Димо и Калина – Захари Бахаров и Весела Бабинова. Потърпевшият е малкият им син Боби. В събота, 16 май, от 15,30 часа гледаме „24 часа дъжд“ на Владислав Икономов по разказа на Йордан Йовков „Частният учител“. В ролите са Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Ева Шикулска, Кирил Варийски. „Това е филм за любовта - за това как тя се противопоставя на насилието и може да прероди човека. Обогатихме обстоятелствено сюжета, без ни най-малко да го променяме, като пренесохме действието с около 30 години напред във времето - някъде към края на 20-те години на XX век“, коментира преди премиерата през 1982-а Владислав Икономов. Всичко започва, когато пътуващ цирк е спрян от гранична застава. На двама от трупата - г-ца Елиза и г-н Фуджияма, визите са пресрочени. Началникът - капитан Антонов, отказва да ги пусне. Повлиян от присъствието на Елиза, капитанът решава да организира банкет. По време на вечерята г-н Варински изпява своя песен, г-н Фуджияма показва фокуси. Навън вали непрекъснато. Капитан Антонов се напива, ухажва Елиза. Учителят Станчо цитира Горки. Капитанът му забранява, защото това име звучи опасно, а той е офицер на Негово Величество и мрази болшевиките. Вече порядъчно пиян, той се опитва да разкъса дрехите на Елиза. Станчо се намесва. В името на честта си, Антонов изважда пистолет...

От 21,55 часа на 16 май БНТ2 предлага историята на 12-годишния разузнавач Бондарев във филма на Андрей Тарковски „Иваново детство“ – един различен поглед към трагедиите през Втората световна война. Поредицата „Черно-бяло кино“ продължава с „Князът“ със Стефан Данаилов, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Георги Черкелов, Наум Шопов... Във фокуса е битието на княз Светослав Тертер и зараждането на Богомилството в България. В неделя, 17 май, от 22,30 часа е необикновената приказка, изпълнена с надежда и човещина „Вестоносецът“.

Как е устроена Вселената може да разберете от понеделник до четвъртък от 20 часа отново по БНТ2. Разходка из природни забележителности, прекрасни гледки и уникална култура в околностите на китайския град Юду гледаме в поредния епизод на „Пътешествия“ във вторник, 12 май, от 21,30 часа. В петък, 15 май, от 18,20 е неповторимото изживяване с игрални възстановки на подвига на „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“.

В сряда, 13 май, от 19 часа предаването „Музикални следи“ ще тръгне по стъпките на една от легендите на българската естрада Катя Филипова. Джаз проектът на Самуел Финци, Антони Дончев, Георги Дончев и Росен Захариев с песни на легендарния музикант и композитор Стиви Уондър „Par avion“ може да видите в събота, 16 май, от 21 часа. Неделята е отредена на класиката – от 14 часа звучи една от най-великите симфонии на всички времена, Симфония №3 – Ероика, на Лудвиг ван Бетовен. А от 20 часа е зрелищната постановка на Пламен Карталов на операта „Аида“ на Джузепе Верди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай