„Емигранти" на кърджалийска сцена

„Емигранти" на кърджалийска сцена | StandartNews.com

Кърджали. С „Емигранти" на Славомир Мрожек ДКТ „Димитър Димов" със сцена „Кадрие Лятифова" - Кърджали откри новия сезон. Постановката е част от голям международен проект, който се осъществява по инициатива на директора на театър в Азербайджан. Идеята е пиесата да се играе освен на кърджалийска сцена, а също и в Азербайджан, Турция и Македония.

 

„Различният режисьорски прочит ще постави на изпитание най-вече актьорите", коментира директорът на театъра Димо Димов. Той подчерта, че с този спектакъл изпълнява едно свое обещание при постъпване на работа в Кърджали – поне два спектакъла през годината да са на български и на турски език.

 

„Избрахме „Емигранти" на Славомир Мрожек, не само защото авторът е един от големите абсурдисти, обявен за драматург на Нова Европа, но по причина, че темите са много тясно свързани с новия живот през 21 век, с новите трудности и проблеми. Събарянето на стени предполага нов дух и нов смисъл за начина, по който общуват етносите", обясни режисьорът Христо Стойчев.

 

Голямата тема на емигранството е разказана на сцената чрез съдбата на обикновените хора. "Тези, които имат пари в швейцарски банки, те не са емигранти, защото могат да си купят всичко, което им трябва", споделя още режисьорът. Той се е постарал биографиите на персонажите в пиесата да бъдат свързани с Кърджали. Единият е избягал по политически причини, а другият е актьор, заминал в чужбина, защото мечтата му е да играе Хамлет.

 

„Актуалността на проблематиката е много широка. Мизерията е един от основните проблеми на нашето време, който принуждава хиляди българи да тръгнат на гурбет. Нашият народ е поставен в мизерия, а мизерията ражда мизерници. В културата трябва да се инвестира, не с мисълта да печелиш, а да печелиш дивиденти в израстването на младите хора", смята още Христо Стойчев.

 

Режисьорът не спести добрите думи за кърджалийските актьори Якуб Якуб, Динко Ковачев и Севгюл Кардамова, за чудесната сценография, за работата на осветителя и озвучителя, както и за целия екип. Сценографът Николай Нинов, самият той емигрант в Канада, е уверен, че спектакълът ще има успех. След премиерата на български език, на 27 февруари постановката „Емигранти" ще бъде представена и на турски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай