Дует "СкандаУ" гони скуката в даскалото

Като били футболисти, Тото ритал за "Левски", а Лъчо за ЦСКА

Дует "СкандаУ" гони скуката в даскалото | StandartNews.com

Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов съществуват като едно цяло - рап дуета "СкандаУ" от 2010 г. Преди това и двамата са обещаващи "ритни-топковци". Тези дни артистичните изпълнители демонстрираха загриженост към учениците и околната им среда - пеят благотворително, за да се съберат пари за бои и после всички дружно да оцветяват школските огради. Бившите футболисти предизвикват и най-добрите с топката във всяко училище на приятелски мачове.

 

Преди време Тото и Лъчезар зарязват терена заради сцената. "Ние си правехме песнички, още докато си играехме футбол. Поотделно никой от нас не е имал идея, че и другият прави същото в свободното си време. Играли сме един срещу друг в различни отбори - "Левски", "ЦСКА", "Славия", "Елит", разказва Тото. Лъчо допълва: "Това, че сме се захванали с писане на текстове, идва от литературата. Имахме много готини учителки и така ни преподаваха, че литературата изглеждаше много забавно и приятно нещо. Те са доказателството, че ако си добър учител, може да накараш един футболист да чете и учи. Знаем, че рапът невинаги е много добре приет в обществото, но се опитваме да покажем, че и това не е така".

 

Срещнали се за първи път в 44-то СОУ, откъдето се пръкнали куп спортни таланти. "По това време дъските още бяха черни и се пишеше с тебешир. Триехме го с гъба и вода. Та аз отидох до съседния клас да взема гъба. Отварям вратата и гледам някакъв нов, с огромна глава и бакенбарди като италианец и си викам: "Опааа, к'во стана, к'ъв е тоя?!". В междучасието се запознали, защото

 

усетили, че са от еднаква порода

 

Преди да станат сериозни рапъри, Лъчо играл във "Велбъжд" - Кюстендил, в "Левски", малко в ЦСКА, "Елит", а Тото е ритал за "Ботев" - Враца, "Локомотив - Мездра", "Левски", "Славия", "Елит".
Името на дуета си избрали случайно, когато минавали край някакъв мол, където с огромни букви пишело Scandal, сложили му едно голямо "У" и вече били готови за подвизи. И двамата симпатизират повече за "Левски", но в момента най-много се радват на играта на "Лудогорец". Понякога съжаляват, че са скъсали със спорта.
"Футболът си е футбол, няма какво да говорим. Огромна страст, емоция, а най-хубавото му е че е колективен спорт", единодушни са те.

 

Рапът е култура, която не е изобщо типична за нашите географски ширини, но явно момчетата са сред ентусиастите, решили да докажат, че и тук може да се прави черна музика. "Той и компютърът е направен тук, пък на друго място се е превърнал в това, което е сега. Не мисля че има значение къде е заченат рапът и какъв е бил цветът на кожата на изпълнителите. Или го можеш, или не. Относно посланията - няма нищо задължително. Рапът казва това, за което другите нямат думи и не могат. Посланията могат да са всякакви - от коли, жени, пари, купон, за тъжните моменти, за любов, мъка, за закачка, за майтап, за много неща. Хора имат глави на раменете и разсъждават. Ако им се каже клатете се или дрогирайте се, няма ли да се замислят малко дали искат да го правят?! Ако има кажем, влюбете се, целувайте се, правете любов, няма ли пак да помислят, преди да действат.

 

Тия хора да не са роботи!

 

Всеки носи отговорност за себе си. Единствената разлика е, че у нас всичко трябва да е в крайност. Или има кръв, или сърчица и пухени възглавнички. Българинът е такъв - той люби и мрази силно", казва Тото.

 

Лъчо се включва: "Виж, ние сме от онези рапъри, който могат спокойно да пеят пред 40-годишни и пред 4-годишни. Не пеем за глупости и не използваме цинизми. А сега влизаме в училищата с кампанията "Живей цветно", защото много от тях имат нужда от спорт. Ние ще им помогнем с боята за оградата, за някой кабинет или за премахване на графити. Хлапетата имат има нужда от забавления. А относно спорта - хубаво, нека да ходят да ритат, вместо да стоят пред компютъра, но къде?!

 

Игрищата в София са по 130 лв. на час

 

В училищата ли да идат да играят футбол, където събота и неделя хора от целия квартал си извеждат кучетата. Или момичетата да скачат на ластик пред блока. Ама къде? На капаците на колите освен да подскачат, дето са паркирани в градинките. Какво да правят тези деца, с какво да се занимават? Затова всеки петък правим концерт в училище, на което му е ред, има скачане, танци, емоция, а в събота боядисваме оградите и играем мач. Разбира се, в тази кампанията с нас плътно е и Любен. Любо много се радва и много се вълнува винаги за срещата с децата. Дори на първия концерт се разплака, защото като излезе и децата започнаха да скандират: "Любо, Любо" и после пяха с него всичките му песни, дума по дума. Той тогава каза, че би дал всичко

 

да пее всеки ден пред децата вместо пред пияни

 

хора, както ни се случва в клубовете. Любен е много мил, позитивен човек и невероятно работлив. Любен и Део са най-добрите човеци в тоя шоу бизнес". Засега инициативата им е само за столичните училища, но те искат от септември да ходят и из страната.

 

"По време на мачовете е много забавно, децата се напъват да ни бият, а ние се разхождаме. Но е трудно да ги победиш - някои са си мъже по 2 м, в XII клас, и си ритат стабилно", обясняват рапърите от компанията на Румънеца и Енчев. Признават, че са се влияли от "Ъпсурт", "Спенс" - "класиците", както сами ги наричат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай