Димитър Маринов: Със „Зелената книга“ влязох в голямата игра

"Оскарите" не са доказателство нито за талант, нито за възможности, казва актьорът, който играе в един от филмите фаворити за голямата награда

Димитър Маринов: Със „Зелената книга“ влязох в голямата игра | StandartNews.com

С участието ми в „Зелената книга“ влязох в голямата игра. Това каза в интервю за „Стандарт“ Димитър Маринов, който играе във филма на Стивън Спилбърг и Питър Фарели, който е в топ 3 на фаворитите за „Оскар“. Актьорът, спечелил възторга на водещи кинаджии в Холивуд, ще представи лентата на "София филм фест" през март.
Повече от четвърт век Маринов живее и работи в Страната на неограничените възможности, където остава след турне през 1990-а. Димитър е ученик на Крикор Азарян. Не успява да попадне във ВИТИЗ от раз, тъй като по рождение е политически неблагонадежден. Той е осиновен в семейството на известните предприемачи Маринови, а на всичкото отгоре се опитва да избяга от България още през соца, заради което пък попада в затвора.

Ето какво още разказа Димитър за "Стандарт": "Никой не обръща внимание на Оскарите. Те не са доказателство нито за талант, нито за възможности. Затова могат да бъдат спечелени от тези, които най-малко ги заслужават. Оскарите са политическа пропаганда – винаги е било така. Но никой не смее да коментира каквото и да било. Може да му коства живота, кариерата, бъдещето. Всички мълчат, всеки се е свил и го е страх дори да говори. В Холивуд всичко е политика – и това не е новина. А сега всичко се клати – и от ляво, и от дясно. Най-притеснително е, че качествата и достойнствата се оценяват по цвят, етнос, националност, а не по талант и възможности. Демократите години наред викаха срещу републиканците: Да гледаме човешкото. А правят точно обратното. Най-гадното и най-тъжното е, че забравихме да се отнасяме един към друг като нормални хора".
На въпрос коя е неговата реплика в „Зелената книга“, която обръща действието във филма, Димитър Маринов отговаря: “На последния коледен концерт в Алабама моят герой казва: „Не е достатъчно да си гений, трябва кураж, за да промениш човешките сърца“.

Албена Атанасова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай