10 неща от живота на Иван Бърнев

10 неща от живота на Иван Бърнев  | StandartNews.com

Иван Бърнев снимал 15 дни зимата по потник

"Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов триумфира с 5 награди от Българската филмова академия, спечели за най-добър филм на старозагорския "Златната липа", грабна две награди в Румъния и обира овациите на зрителите по фестивалите. Освен очевидните качества на филма, вдъхновен от истинската история с българската учителка, обрала банка, лентата бе и поредната майсторска роля на Иван Бърнев. Независимо дали го режисира Иржи Менцел и Александър Морфов, Иван винаги успява да извади от себе си една почти детска искреност, която затрогва зрителите. Талантът му е безспорен, а вече и опитът. Ето 10 неща, които не знаем за него.

1. Влиза в НАТФИЗ, за да избегне казармата

Изобщо не е планирал да стане актьор. Има скромен опит в пантомимата от тийнейджърските си години. Кандидатства в различни университети - икономически и технически, но не го приемат. НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ, остава единственото място, което може да го спаси от родната казарма. Е, провървява му, без да подозира, че не само ще избегне войниклъка, но и го очаква бляскаво бъдеще.

2. Не гледа телевизия

Навремето блестеше в "Хъшове", но отдавна е скъсал с телевизията. Признава, че вкъщи телевизорът му служи просто за мебел. "Още от млад исках да съм свободен. Чувствах, че не мога да съм обвързан с някакво телевизионно шоу, или да играя вечно или "копелето", или "момчето".

3. Запознава се с Маргита в академията

Със съпругата му Маргита Гошева се запознават по класическия начин - в НАТФИЗ. Тя е две години по-малка от него, но веднага му грабва погледа. Оттогава са неразделни. Заедно са вече 18 години. Женят се преди осем, малко преди да се роди синът им.

4. Мрази халтурите

Иван е пословично известен в гилдията с хигиената си откъм роли. Приема превъплъщения само ако усети да го влекат вътрешно, вместо да се хвърля на халтури за пари. Един от малкото актьори на свободна практика, който сам е успял да си извоюва толкова независима позиция. Измежду много му достойнства, е и това да казва "Не".

5. Морфов го избира за Били на "Раковска"

Александър Морфов го избира за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" по съвсем странен начин. Докато се разхожда една вечер навън и изрежда наум всички възможни артисти за ролята на Били, Иван изведнъж паркира пред него с колело по "Раковска". Оттам нататък е ясно: "Икар" и "Аскеер" на Бърнев за поддържаща роля и дори изместване на центъра на пиесата - покрай майсторската му игра от пиеса за Макмърфи и Старшата към история за Били.

6. Смешен и сериозен едновременно

Бърнев започна кариерата си предимно като комедиен актьор и за малко да затвърди образа със суперуспеха на "Обслужвал съм английския крал", в който Иржи Менцел го избра за главната роля. После обаче Иван доказа, че владее отлично аплитудата между смешен и трагичен персонаж и може да редува комедия с трагедия с лекота. Това си личи най-добре в "Стъпки в пясъка" - затрогващата история на българския емигрант Слави и до днес остава една от най-добрите му роли.

7. Разболял се в "Зад кадър"

Заради "Зад кадър" на Светослав Овчаров се наложило Иван да изкара 15 зимни дни по потник и къси гащи. Разболял се, разбира се, но стискал зъби докрай, за да се справи с ролята. Почти никой не разбрал, че в него бушува грип.

8. Притеснява се от дълги аплодисменти

Обича да усеща благодарността на публиката, но когато го викат по няколко пъти на бис, вече започва да се чувства неудобно. "Хайде, хайде, да свършва вече, че неудобно се получава", споделя, че си мисли в тези моменти.

9. Вярва в привличането на мисълта

Вярва, че ако силно искаш нещо, създаваш позитивна енергия, която го привлича към теб, и обратното - ако нещо те отблъсква, сам си парираш пътя към случването на хубавите неща. И това не е просто извадка от популярна книга, а негов преживяван опит.

10. Мощен интуитивист

Има зверска интуиция за ролите си и оставя на вътрешното си Аз да намери най-добрия метод на превъплъщение. Майсторството му е комбинация между силна емоционалност и личен "разговор" с ролята. Усети ли, че образът го провокира, е готов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай