Лихвари лапнаха над 1200 имота

Въртят пари на магистрати и законът не ги лови, казват от "Справедливост"

Лихвари лапнаха над 1200 имота | StandartNews.com

"Групата на адвокат Илчо Илев върти пари и на магистрати. Затова трудно попада под ударите на закона", твърди шефката на гражданското сдружение "Справедливост" Недялка Димитрова. По груби сметки жертвите на старозагорските лихвари са над 500 души от цяла Южна България, а заграбените с измама имоти са над 1200, казва тя. Сдружението е създадено преди година именно в защита на потърпевшите и вече наброявало над 700 души от цялата страна. Повечето са изгорели с имоти благодарение на групата на старозагорския адвокат Илчо Илев, разкрита в края на миналата година. Срещу тартора и почти цялата му рода - брат му Евгений, майка му Бонка, жена му Светослава и двама негови авери Станко и Иван, са повдигнати тежки обвинения - за организиране и участие в престъпна група, за незаконна финансова дейност и пране на пари.

Лихварите са отново на свобода, а разследването срещу тях тече мудно, жалват се в Стара Загора. Имотната мафия попадна отново във фокуса на обществото миналата седмица, след като вътрешният министър Цветан Цветанов от парламентарната трибуна ги посочи като опасен рецидив. Ден преди това по негова инициатива специализирана група от висши магистрати и полицаи разговаря на място в Стара Загора с 20-ина от жертвите на имотната мафия. "Оплакахме се на министъра буквално на улицата, когато той бе в града за празника на полицията. Споделихме, че разследването върви бавно, а Илев е на свобода и продължава да тормози хората. Много сме доволни, че реакцията беше светкавична", казва Димитрова. 

При срещата си със спецгрупата 10-ина души се жалвали, че са подложени на безпрецедентен натиск от наглия лихвар, освободен от Пловдивския апелативен съд срещу 30 хил. лв. парична гаранция. "Докато возех с колата детето си, Илчо

 

се опита да ме избута с джипа си

 

извън пътя, в канавката. Едва се отървах", свидетелства ужасена от една жертвите му - Снежана. Людмила пък отнесла цветиста псувня и закани при случайна среща с него на улицата. След съдебното заседание в края на юни наглият лихвар пък направо заплюл в лицето Станка Димитрова. "Десетки пъти ми е казвал в очите - вие какво си мислите, ние въртим парите на влиятелни хора - адвокати, съдии, прокурори, нищо не можете да ми направите", припомня си отчаяната жена. В лапите на мафиотите попаднал внукът й Стелиян, който бил запален фен на Еврофутбол и залагал редовно. След смъртта на майка си момчето наследило дискотека и семейно жилище в центъра. Първия път лихварите му дали приятелски 500 лв. на честна дума. После започнали да увеличават заемите - вече срещу записи на заповед и договори за заем. За съжаление голяма част от тях момчето наивно подписвало на празен лист. Баба му и дядо му разбрали ужасени за станалото едва когато и двата имота вече били в лапите на мафията. Завели дело за измама срещу протежето на тартора Илчо - Станко Желязков, на чието име вече се водели имотите им. Но съдът прекратил делото и те затънали с още десетина хиляди лева за съдебни разноски, лихви, удръжки и др. В момента въпросният Станко водел изпълнителни дела срещу фамилията и дело за клевета срещу внука, защото го нарекъл... "измамник". А 164 лв. от пенсията на Станка всеки месец отиват за погасяване на неизплатените още заеми към мафиотите. Фамилията е

 

покосена от куп болести

 

и нещастия. Първо Станка получава инсулт и лежи 6 месеца в болница. В края на миналата година от рак на панкреаса си отива съсипан съпругът й Тодор. "В момента живеем с внука на тавана на брат ми, парите ни стигат само за маргарин и хляб, това ядем всеки Божи ден", казва през сълзи Станка. И трепери, че Илчо отново е свобода. Неведнъж са заплашвали и нея, и внука й, че "кръв ще се лее".

Подобна е съдбата и на друга старозагорка - Павлина Живкова, от чието семейство лихварите са прилапали 3 апартамента и един магазин. Те използвали зависимостта на покойния й баща от алкохола. В момента и тя живее под наем на един таван. Болна е от лимфома, последен стадий, кара със стотина лева пенсия по болест. Нямала пари дори за лекарства и път, за да отиде на контролен преглед в Пловдив. Свещеникът от гр. Шипка Димитър Николов загубил жилището си по същия начин. В момента отново живеел там със семейството си, но вече под наем, при това в пълна мизерия. Не могъл да си плаща дори сметките за тока, отрязали го и две години бил на свещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай