Как да използваме машината за гласуване (ВИДЕО)

Можем да гласуваме само един път - на една машина и с една смарт карта

Как да използваме машината за гласуване (ВИДЕО) | StandartNews.com

На 14 ноември можем да гласуваме само един път - на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството, ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори - за президент и за парламент.

За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата, която ще получим от секционната комисия.

Картата се поставя в отвора с чипа нагоре и напред, докато не се чуе щракване. Тя не влиза цялата, както е при банкомата.

След това се визуализира екранен надпис "Посочете в кои избори ще гласувате", тъй като вотът е 2 в 1.

Най-отгоре е опцията за гласуване 2 в 1, след това е изборът за президент и вицепрезидент, а накрая и за народни представители. След избиране на един от вариантите се натиска бутона с надпис "Потвърждавам", който се намира долу вдясно.

След това излиза и втори екран за гласуване. В полето ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината се прелиства с бутон "Следваща страница", той отново е разположен в десния ъгъл.

Под него се вижда и друг бутон с надпис "Премини към следващо гласуване", който води към бюлетината за народни представители.

Ако три минути след стартиране на гласуването не предприемем действия по избор, ще бъдем подсетени с текст, че трябва да се натисне някой от бутоните на екрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай