6 млн. теста месечно ще са необходими за училищата

Румен Радев да си покаже документа за ваксинация, настоява Асен Балтов

6 млн. теста месечно ще са необходими за училищата | StandartNews.com
  • Прегърнах без колебание идеята да съм кандидат на ГЕРБ
  • Зелен сертификат се въвежда при минимум 50% минали през втора игла
  • Ситуацията е много тревожна, в момента гоним събитията
  • Хората са силно притеснени, няма предвидимост

- Проф. Балтов, обвиняваха Националния оперативен щаб, на който бяхте член, че стресира хората. Съгласен ли сте с тази критика?

- Съдейки по това, което виждаме като информация на населението и как в момента хората са силно притеснени, защото няма предвидимост и не знаят, какво ще се случи в следващите четири-пет дни, според мен, трябва да има някой, който поне редовно да информира. Защото излизането само на сухи цифри в медиите без да се интерпретират и без някой изобщо да каже, какво ни очаква в следващата седмица или в следващите десет дни или следващия месец е неотговорно поведение спрямо българското население. Да, казваха, че е стресиращо, плашещо, но ние през цялото време, когато имаше щаб, се стремяхме да информираме, какво може да се очаква през следващите дни.

- Как преценявате сегашната ситуация в четвъртата вълна при вече взетите мерки по Националния оперативен план за справяне с пандемията?

- Ситуацията сега е много тревожна, защото събитията се случват преди да се вземат мерки. Тоест ние гоним събитията. В никакъв случай не може да се каже, че имаме готовност. Казва се, че има действащ план с определени мерки и това е много добре. Но, ако погледнете плана и видите какво пише за тъмно червената зона и какви мерки би трябвало да се вземат, ние в момента трябваше да сме в абсолютен локдаун. Там се говореше, че при 500 случая на 100 000 всичко трябва да се затвори. В момента сме над 750 случая на 100 000 души. Високата смъртност продължава да се покачва, а най-вероятно, още не сме стигнали пика на четвъртата вълна. Всички вече знаят, какво се случва след пика, две, до три седмици, смъртните случаи се увеличават още повече. Така че предстоят ни неприятни, лоши събития оттук нататък. Това, което изредих до тук като притеснение, се случва по плана, който защитава и президентът Румен Радев. Между другото, аз лично не знам той да се е ваксинирал, нямам такава информация и може би е крайно време да покаже сертификата си, за да разберат наистина хората, дали се е ваксинирал или е антиваксър. Подкрепя ли ваксинацията, защото в продължение на година и половина, той не каза нито една дума във връзка с ваксинациите. Това не беше неговата тема. Изведнъж, сега като влезе в предзиборна кампания, се сети, че има ваксини, че те пазят хората и макар да не е задължително, е препоръчително хората да се ваксинират. Освен, че не споменава думата ваксина, той не се и показа публично, както направихме ние - още в самото начало излязохме и публично се ваксинирахме. Така направиха, не само Бойко Борисов, но и много хора от различни професии, хора на изкуството. Всички искахме да покажем, че това е отговорното поведение. И не само у нас, направиха го и Нетаняху, и Байдън. Те поведоха своите нации и показаха, че това е начинът да излезем от пандемията. Така, че за Радев смятам, че там има нещо, което не знаем и е крайно време да покаже, има ли такъв сертификат, и ако има къде е ваксиниран и с коя ваксина. Няма нищо срамно в това. Ето, аз казвам, че съм ваксиниран с Пфайзер и вече съм си направил третата доза преди един месец. Това е просто една информация, която ще помогне на хората и допълнително ще им вдъхне кураж.

- И вас ви обвиняваха, че няма плановост на мерките. Какво е различното сега?

- Нас ни обвиняваха, че нямаме плановост на мерките, но не беше така. В момента има една паника, хората се чудят къде да постъпят в болница, линейките обикалят болниците. Твърди се, че има достатъчно реанимационни легла за средно тежки и тежки случаи. Всъщност се оказва, че допълнително се отварят нови структури, защото няма такива легла. Другото, направиха се Ковид зони в медицинските центрове, за които очакванията бяха, че ще свършат работа, но ето в сряда казаха, че са изписани 900 рецепти за безплатни лекарства. Това е изключително малко на фона на заболелите, които само за София са между 1900 и 2000. Видя се, че това са само пожелателни стъпки, които доведоха до допълнителна конфронтация между личните лекари, Ковид зоните и лечебните заведения, защото в момента лечебните заведения прехвърлят на Ковид зоните, Ковид зоните на личните лекари и така става един порочен кръг.

- А как гледате на въвеждането на Зеления сертификат?

- Аз бях един от първите, които казаха, че включването на Зеления сертификат е изключително ненавременно. Не можеш да дадеш 48 часа и да кажеш имате само два дни гратисен период, след което влиза в сила сертификатът. Зеленият сертификат е нещо много правилно, европейски стандарт. Знаем, че във всички европейски държави е така. Това обаче е ефективно, когато има критична маса, която да защитава този Зелен сертификат, а това значи, че повече от 50% от населението е ваксинирано. Ако това не се е случило, сертификатът ще се възприема като рестриктивна мярка и хората ще се въпротивят. А, когато има по-голяма маса с положителен пример, другите ще се окажат малцинство и ще последват примера на по-отговорните. По отношение на антигенните тестове, които също важат за сертификата, издаването им може да продължи до безкрай. Каза се, че ще бъдат безплатни, но в кавички безплатни, защото виждаме, че все пак струват пари. Ако има безплатни, те ще са малко и ще се разпределят на всички места в България. Няма да стигнат за повече от една седмица, до десет дни максимум. Ако искаме да имаме отговорно поведение, трябва да се помисли, дали наистина тестовете трябва да са безплатни. Още повече, че целта е през Зеления сертификат е да се повиши ваксинирането. Това е половинчата мярка - от една страна Зелен сертификат, от друга - безплатни антигенни тестове. И така хората безкрайно много пъти ще си правят тестове. Примерно три-четири месеца.

- Заболеваемостта при децата тревожи родителите, но също и дистанционно обучение. Какво мислите за щадящите антигенни тестове?

- Децата се разболяват. Заболеваемостта при децата се вдигна от 100 на седмица на 500 на седмица. При тази вълна, за съжаление и децата боледуват. Някои от тях тежко, постъпват в болница. Нуждаят се от кислородна терапия. За разлика от предишните вълни, сега виждаме, че и децата са засегнати. Но, това което е много важно да се каже е, че когато ние правехме мерките, имаше така нареченият "Индекс на строгост". Един от показателите, който вдигаше индекса на строгост е спиране на присъственото обучение за известно време, за да може да се пречупи кривата на заболеваемостта, но в никакъв случай не беше достатъчно само това. В техния план пише, че децата ще бъдат спрени последни от присъствено обучение. Това не се случи и е поредното доказателство, че планът не е действащ, а е само на книга. Що се отнася до щадящите антигенни тестове, там има два проблема. Единият е обществената поръчка, която ще бъде направена и в която ще се търси най-ниска цена. В случая обаче говорим за тестове, които не са сертифицирани. Едните са тип близалки, а другите - отделяне на слюнка в пликче. Само вторите са по-сигурни и доколкото знам се правят в Австрия и Германия. Самите производители - Китай и Турция не мисля, че дават гаранция, доколко може да се разчита на тези тестове. Спомняте си, че в началото се бяха появили едни тестове за антитела, още преди втората вълна и много се разчиташе на тях. Всеки си проверяваше, дали има антитела, дали се е срещал с вируса. За тях се оказа, че има много фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати и бяха ненадеждни. Тогава ние търпяхме критика за тези тестове. Сега всички ги забравиха и в момента никой не говори за тях. Очаквам да се случи същото и с тези бързи антигенни тестове. Другото е, разбира се, кой и как ще ги прави тези тестове. Имаме ли разписано къде ще се правят, кой ще ги прави? Учителят ли ще ги прави или родителите? Ако са родителите, дали ще ги правят вкъщи или в училище? Дали ако са вкъщи, тестът ще е наистина на детето? Има много въпроси, на които все още няма отговор. А се потвърди, че буквално от другата седмица децата от 1 до 4 клас ще тръгнат на училище и ще им се правят тестове. Смятам, че това е невъзможно, освен ако предварително не са били закупени тези тестове и се е знаело, че ще бъдат въведени, но ние пак нямаме такава информация. Това е спестено на обществото и ни поставят пред свършен факт. Другото е, че те са по-скъпи от обикновените бързи антигенни тестове. Цената също не е без значение. Тези 13 млн.лева, които сега са отпуснати с постановление на Министерския съвет от Служебния кабинет, ако говорим за децата от 1 до 4 клас, ще стигнат само за два месеца при цена от 3 лв., която всъщност не знаем дали ще е толкова. Но, ако говорим за всички деца на присъствено обучение и ако включим в тях и учителите, това са около 750 000 души, на които трябва да им се прави два пъти в седмицата тест. Става дума за огромно количество тестове - това са 6 милиона тестове на месец.

- Защо решихте да се включите в политиката като кандидат за народен представтел от ГЕРБ/СДС?

- Моята сила е здравеопазването. Моята експертиза е на бивш директор на най-голямата спешна болница"Пирогов", направих много промени и реформи в болницата, тоест тя има съвсем друг облик. Млади хора започнаха да работят. Много от нещата, които ГЕРБ предлага в програмата си, са надграждане на моите идеи за това, което направих в "Пирогов". Прегърнах идеята да стана кандидат-депутат от ГЕРБ веднага, не съм се колебал и минута.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай