Ализан Яхова: Притеснително е закъснението на кампанията за директните плащания 2024 г. за земеделците

За нас земеделието е основен национален приоритет, каза Ализан Яхова

Ализан Яхова: Притеснително е закъснението на кампанията за директните плащания 2024 г. за земеделците | StandartNews.com

Два сериозни проблема за българското земеделие засегна зам.-председателят на ресорната комисия в парламента Ализан Яхова на форума „Бранд България – защита на българското земеделие и храни”, организиран от „Стандарт” в столичния хотел „Маринела”.

Първият е със закъснението на директните плащания за производителите.

Притеснително закъснява кампанията за директните плащания за 2024. Затова ПГ на ДПС предложи утре да се проведе работна среща с директорите на дирекции в Министерство на земеделието и с представители на Държавен фонд земеделие относно готовността  за провеждането на кампанията за кандидатстване, съобщи Яхова.

Днес следобед пък ще има извънредно заседание на Комисията по земеделие, на което ще бъдат гледани изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители и промени, свързани със Стратегическия план. Това ще даде възможност за започване на директните пращания за българските производители, съобщи Яхова.

Остават броени дни до края на 49-ото НС и темата земеделие ще бъде поставена в тях, категорична бе Яхова.

На форумите „Да! На българската храна” ние винаги поставяме най-важните проблеми. Да, т.нар. „украинска помощ” е най-горещият проблем в момента. Лично ние, ДПС, сме защитавали в Комисията по земеделие включването на тези 426 милиона в бюджета, припомни Ализан Яхова. Решаваща беше ролята на финансовия министър тези пари да не бъдат включени в бюджета, каза Яхова.

В момента има министър с указ, предстои му да положи клетва в НС. Но аз съм водила разговори с него и съм оптимист, че ще има положителен резултат още утре, каза Яхова.

Тя припомни, че промените в Стратегическия план се очаква да бъдат финализирани в ЕС. Частта директни плащания одобрена.

Законодателните инициативи и ролята на ДПС в 49-ото НС изтъкна на форума Ализан Яхова. През последните 9 месеца взехме много важни решения. По инициатива на ДПС беше изслушан вече бившият министър на земеделието Кирил Вътев и след това променихме Стратегическия план, каза народният представител от ДПС, каза още Ализан Яхова.

Тя припомни приемането на два много важни закона – за подпомагане на земеделските производителите и за собствеността и ползването на земеделските земи. Тя бяха подготвени от министерски съвет, но внесени от народните представители, включително от ДПС, за да се скъсят процедурите.

ДПС бе единствената политическа сила, която се срещна  с бранша веднага след началото на войната в Украйна. Днес трябва да подновим процеса на обединение на сектора, каза още зам.-председателят на Земеделската комисия в НС.

Пожелаваме си в следващото издание на кампанията „Да! На българската храна” да говорим за бъдещето на земеделието. В рамките на ЕС този диалог започна, каза Яхова.

Българското земеделие трябва да бъде национален приоритет. Това е и решение на националната ни конференция. И ще работим за реализирането му, заключи Ализан Яхова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай