ЮНЕСКО идва. Решава се съдбата на созополски остров

Помощник генералният директор на световната организация проверява и Капана в Пловдив

ЮНЕСКО идва. Решава се съдбата на созополски остров | StandartNews.com

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал ще пристигнат в България на работно посещение, информираха от пресцентъра на Министерството на културата.

Тридневната визита предвижда програма с различни срещи. Първата – във вторник ще е в Националния археологически институт с музей – БАН. За 11:00 часа е насочена срещата с вицепрезидента на Република България г-жа Илиана Йотова. На нея ще бъде обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите дейности.

В същия ден гостите ще посетят Пловдив и ще се запознаят с Капана – квартала за културни индустрии в Пловдив, както и новия музей - Епископската базилика с късноантичните мозайки на Филипопол, (обект, който е вписан в индикативната листа на България).

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров "Св. Св. Кирик и Юлита“– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен център на изкуствата. Темата ще бъде продължена и на срещата с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, а по-късно и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА) д-р Найден Прахов.

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Националната галерия - Двореца с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа.

Следобед, преди да отпътуват от България, г-н Ернесто Отоне и Берта Де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай