В цифри: Браян Мей

В цифри: Браян Мей  | StandartNews.com

Един от най-великите китаристи на всички времена - Браян Мей от легендарните "Куин", ще дойде в България два пъти. Първият - на 16 март в зала 1 на НДК, когато ще излезе на сцената с звездата на Бродуей Кери Елис. Вторият - на стадион "Георги Аспарухов" на 23 юни. Тогава Браян ще свири със сегашната формация на "Куин", при която риалити звездата Адъм Ламбърт замества великият Фреди Меркюри. Мелодичните сола и високата креативност са запазената марка на Мей, който беше един от моторите на "Куин". А биографията му е повече от интересна. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота му.

Брайън Харолд Мей е роден на 19 юли 1947 г. в квартал Хамптън в Лондон. Той е музикант, композитор и астрофизик.

Автор е на много от хитовете на групата. Сред личните му произведения са "We Will Rock You", "Hammer to Fall", "The Prophet Song", "Who Wants to Live Forever" и "I Want it All".

Запазената му марка са мелодични и образцово композирани сола от "моцартов тип", в които хармонията е на първо място.

Брайън Мей започва да пише дисертация по астрономия през 1974 г., но я захвърля на тавана на къщата си, за да се отдаде изцяло на работата си с рок групата.

През 2006 г. обаче авторът на "We will rock you" решава да я довърши и да се опита да стане доктор по физика, което успява да направи през 2007 година.

Автор е заедно с други двама британски астрономи на ТРУД ЗА ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ и развитието на Вселената. Книгата е писана заедно със сър Патрик Мур и Крис Линтът - водещи на популярното астрономическо предаване по Би Би Си "Sky At Night".

Брайън Мей и Роджър Тейлър формират групата "Smile" през 60-те. Фарок Булсара (рожденото име на Фреди Меркюри) е бил фен на бандата, преди да се присъедини към тях. "Взехме го малко на доверие. Беше много ярка личност. Не видяхме великия певец или музикант отначало, той беше много див и необработен. Но имаше изключителна вяра и харизма и го харесахме", спомня си Мей.

Любимата му банда е Блек Сабат.

Джеф Бек, Ерик Клептън и Джими Хендрикс са китаристите, които са го вдъхновявали като млад.

Най-омразният му въпрос по време на интервю е: "Какво беше да работите рамо до рамо с Фреди Меркюри". В същото време казва, че много често сънува покойния певец.

Мей е последният от бандата, който разбира, че Фреди е болен от СПИН.

Фен е на китарите "Лес Пол". Тази, на която свири обаче, е правена по поръчка. Той я нарича "Червената специална".

През ноември 2015 г. Кери Елис, певицата, с която Браян идва в България, роди втори син и го кръсти Фреди на незабравимия вокал.

Има един син, Джими, и две дъщери - Луиза и Емили, от жена му Криси Мълън, с която се женят през 1974 г.

Запален колекционер е на стерескопична фотография.

Защитник е на правата на животните и има организация, която се грижи за каузата.

Една от най-запомнящите изяви на Браян и Кери Елис е през 2011 г., когато изпълняват хитове на "Куин" в Роял Албърт Хол в рамките на Фестивала на британския кралски легион. Публиката ги аплодира повече от възторжено, а сред нея е цялото британското кралско семейство, включително кралица Елизабет II.

Въпреки близостта с Фреди Браян казва, че харесва женските вокали повече от мъжките.

Любимият му футболен отбор е "Арсенал".

В краят на 80-те и началото на 90-те страда от тежка депресия и в едно интервю казва, че тогава е обмислял самоубийство. Причините - чувството, че се е провалил като баща, както и разпадът на "Куин"w.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай